CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Înțepăturile de insecte trebuie tratate cu atenție, chiar dacă insectele respective par insignifiante. Ține cont de faptul că păianjenii sau căpuşele pot transmite boli greu de vindecat, cu consecinţe pe termen lung.

Pe de altă parte, o simplă înţepătură de albină poate provoca şoc anafilactic persoanelor alergice, caz în care viaţa lor este în pericol şi au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

De asemenea, înțepăturile de insecte trebuie tratate cu atenţie sporită în cazul copiilor, care se scarpină şi infectează locul, provocându-şi răni serioase.

Cum te protejezi de ciupituri

Ţânţarii, viespile şi chiar muştele devin mult mai agresive în zilele călduroase. Numeroase specii de insecte dăunătoare se înmulţesc excesiv în zonele umede, în păduri şi pe lângă lacuri.

Când pleci în drumeţie, protejează-te de căpuşe purtând pantaloni lungi şi încălţăminte închisă pe picior. La pescuit sau în deltă, foloseşte spray-urile care ţin departe ţânţarii şi tăunii.

Nu uita să îţi protejezi şi faţa, folosind creme specifice, deoarece ciupiturile din jurul ochilor şi gurii se pot infecta mai uşor decât înţepăturile de pe mâini.

Ţine minte că hainele galbene sau portocalii atrag insectele, iar parfumurile dulci le enervează.

Albinele şi viespile

Înțepătură de albină: acul și săculețul cu venin produc inflamație și durere puternică

Înţepăturile lor nu sunt periculoase, decât dacă eşti alergică la venin şi poţi face şoc anafilactic. O sută de înţepături pot fi, totuşi, fatale oricui.

Când ajungi pe teritoriul lor, îndepărtează-te încet, fără să faci vreo mişcare bruscă. Dacă o singură albină se simte în pericol şi te înţeapă, va chema şi alte surate. Albinele lasă în pielea ta acele cu care te înţeapă, viespile, nu, dar veninul ambelor insecte produce durere şi inflamaţii. 

Primul ajutor:

  • scoate acul albinei cu o pensetă, fără să striveşti săculeţul cu venin;
  • pune gheaţă sau sare pe locul ciupiturii, să reduci durerea şi inflamaţia;
  • foloseşte o cremă cu antihistaminice pentru calmarea usturimii;
  • poartă cu tine o injecţie cu adrenalină, dacă eşti alergică la venin, şi avertizează-i pe cei din jur.

Înțepăturile de insecte care pot fi periculoase.

Căpuşele

Muşcătura lor nu doare, aşa că, după o plimbare la iarbă verde, ar fi bine să te uiţi cu atenţie pe corp. Simptomele muşcăturii apar abia după câteva zile şi sunt similare cu cele ale unei gripe: frisoane, dureri de cap, senzaţie de greaţă.

Căpuşele pot transmite virusul encefalitei şi boala Lyme, care provoacă probleme cardiace, artrite, tulburări ale sistemului nervos central.

Primul ajutor:  

  • îndepărtează căpuşa, inclusiv capul, cu o pensetă;
  • dezinfectează locul cu alcool medicinal;
  • mergi cât mai repede la medic pentru tratament adecvat.  

Păianjenii periculoşi

Muşcătura tarantulelor este deosebit de dureroasă. De îndată ce veninul pătrunde în piele, locul se umflă, se înroşeşte, apare o durere intensă şi o senzaţie de moleşeală în tot corpul. Simţi nevoia să dormi şi te doare stomacul.

După cinci ore, senzaţia de oboseală dispare, dar durerea locală rămâne. Tarantulele, mari şi păroase, sunt totuşi inofensive în comparaţie cu văduva-neagră, păianjen mic cu cruce roşie pe burtă, şi „pustnicul” de culoare maro, cu un semn alb pe spate.

Primul ajutor:

  • spală locul muşcăturii cu apă şi săpun şi aplică gheaţă;
  • solicită ajutor medical de urgenţă, deoarece veninul poate provoca dureri puternice de cap, spasme musculare, tulburări de vedere, febră şi chiar pierderea cunoştinţei.  

Fereşte-te şi de…

urechelniţe: ciupiturile lor sunt dureroase, chiar dacă sunt inofensive;  

furnici roşii: veninul lor este toxic, iar înţepătura produce durere şi pustule albe;

omizi păroase: sunt mult mai periculoase decât par; cele mai multe specii sunt veninoase, iar ciupiturile lor pot avea consecinţe grave, precum hemoragia cerebrală.   

foto: Shutterstock/ Wikipedia