Înțepătura de viespe este foarte dureroasă și periculoasă. Ea diferă mult de înțepătura de albină care nu prezintă niciun pericol deosebit decât pentru persoanele alergice la venin.

Veninul de viespe este mai puternic decât cel de albină și provoacă dureri mai mari. Iar persoanele cu un fond alergic pot face șoc anafilactic și își pot pierde viața în numai o jumătate de oră, dacă nu se intervine prompt.

Când riști să fii înțepată de viespe

Viespile înțeapă doar dacă le ataci, dacă le strici cuibul sau dacă fluturi din mâini când îți dau târcoale. Ele devin mai nervoase spre sfârșitul verii, când migrează și se formează familii noi, de aceea este bine să te ferești cu atenție de ele și să nu le enervezi.

Trebuie să mai știi că viespile sunt atrase de orice aliment dulce, de bere și vin, de parfumurile tari. Astfel că trebuie să fii prundentă la picnic sau în zonele verzi, unde găsești viespi. Să nu te agiți și să nu încerci să le alungi, pentru că te pot ataca încercând să se apere pe ele.

Atenție! Viespea te poate înțepa de mai multe ori

Spre deosebire de albină, viespea te poate înțepa de mai multe ori. Ea nu își pierde acul și nici nu moare după ce înțeapă un om.

În momentul în care înțeapă, viespea eliberează feromoni care alertează celelalte viespi din colonie și poți fi atacată în grup de mai multe viespi.

Situația poate deveni foarte gravă, dacă nu te poți retrage imediat în mașină, în casă, într-un loc unde nu pot ajunge la tine.

Cum tratezi înțepătura de viespe

Durerea după înțepătura de viespe este mult mai mare decât la înțepătura de albină și trece abia peste o săptămână.

Spală imediat zona cu apă și săpun sau dezinfectează cu alcool sanitar.

Se recomandă să iei imediat antiinflamatoare și medicamente pentru ameliorarea durerilor, unguente cu cortizon și antibiotic.  

Durerea după înțepătura de viespe persistă mai multe zile. Sunt eficiente compresele cu gheață și apoi suc de lămâie pentru combaterea inflamației.

Unii medici recomandă și oțetul pentru a calma usturimea și durerea.  

Cum îți dai seama că ești alergică la veninul de viespe sau albine

O persoană sănătoasă acuză doar durere și inflamație locală, dacă nu este alergică la veninul acestor insecte. Dar o persoană alergică, este în pericol de moarte dacă este înțepată de viespe.

Trebuie să mai știi că un număr de minimum 10 înțepături de viespe este periculos chiar și pentru o persoană non alergică.

Iată ce simptome apar, dacă ai alergie la venin:

  • Umflarea rapidă și puternică a zonei înțepate și apoi a unor zone din corp apropiate: gât, cap, ochi, limbă, brațe.
  • Probleme de respirație
  • Durere acută de cap
  • Greață și vărsături
  • Amețeală
  • Crampe abdominale
  • Dureri în piept
  • Febră

În cazul în care la câteva minute după ce te înțeapă o viespe sau o albină apar simptomele de mai sus, atunci trebuie chemată salvarea, sunând la numărul de urgențe 112. Sau trebuie să ajungi de urgență la un spital unde vei primi ajutor medical pentru îndepărtarea veninului din organism.

Ține minte că amețeala, vertijul și durerile în piept pot apărea în 10 minute de la înțepătură, dacă ești alergică, iar decesul la o oră, dacă nu se intervine prompt!