Cum se aleg butașii corect

Înainte de toate trebuie să știi că, prin butășire, planta obținută este identică plantei mamă. Dacă la înmulțirea prin semințe se mai pot schimba unele caracteristici precum parfumul sau culoarea florile, prin butășire vei obține aceeași plantă, aceeași culoare și același model de floare.

Se taie de la planta sănătoasă, spre exemplu o mușcată sau un trandafir chinezesc, un lăstar tânăr, dar viguros.

Este de preferat să alegi crenguțe tinere, care au crescut din primăvara anul trecut și care au apucat să se îngroașe suficient de mult pentru a da flori.

Butașul nu trebuie să fie nici prea fraged, nici prea lemnos, ci de maximum jumătate de an sau un an. Și este bine să fi avut flori măcar spre sfârșitul verii, dar să nu mai aibă boboci în momentul în care îl tai.

Înmulțirea prin butași. Cum plantezi butașii de flori

Butașii de mușcată vor prinde rădăcini în cel mult 6 săptămâni, dacă sunt udați moderat zilnic

Butașii de mușcată vor prinde rădăcini în cel mult 6 săptămâni, dacă sunt udați moderat zilnic

Se alege un lăstar sănătos, cu cel puțin trei frunze în vârf și se taie aproximativ 7 – 10 cm. Trebuie să folosești un cuțit foarte bine ascuțit sau o foarfecă, să le dezinfectezi și să tai ușor oblic sub un mugure sau sub pețiolul unei frunze, pe care ulterior o îndepărtezi.

Butașul obținut poate fi pus în apă la unele soiuri, cum este trandafirul chinezesc sau leandrul, sau poate fi plantat direct în ghiveci, așa cum poți face cu butașii de mușcate.

Dacă pui butașii în pământ, folosește un substrat special pentru florile de apartament, să fie bine afânat și îmbogățit cu mraniță și turbă. Pământul trebuie să fie bogat în minerale și săpat ușor, să permită scurgerea apei. La baza ghiveciului, nu trebuie să lipsească un strat subțire de pietricele sau nisip pentru drenaj. Adâncimea de plantare trebuie să fie de maximum 3 cm.

PONT!!!!

Butașii puși direct în ghivece se acoperă cu un borcan sau cu o folie, să aibă un climat protejat, cald și umed pentru a se prinde mai ușor.

Cei care stau în apă, se pun la fereastră, să aibă cât mai multă lumină naturală.

Plante de apartament ușor de înmulțit prin butași

Trandafirul chinezesc, camelia, leandrul, mușcata, fucsia, rododendronul, sporul casei, begonia, iasomia de Madagascar se numără printre cele mai iubite plante pe care le poți înmulți prin butășire.

Ține cont că butașii de arbuști, așa cum este leandrul sau trandafirul chinzesc, au nevoie de ghivece adânci, pe când fucsia sau mușcatele se mulțumesc la început și cu ghivece mai mici.

Dacă îți plac plantele de apartament, învață cum se îngrijeste o Primula. E plină de culoare și te binedispune!