Toți pasionații de flori spun despre crizanteme că se numără printre florile cele mai ușor de îngrijit și cultivat, fie în grădină, fie la ghiveci. Înmulțirea crizantemelor, chiar dacă nu este chiar floare la ureche, nu este un proces dificil. Trebuie doar să respecți câțiva pași importanți.

Ai grijă ce fel de pământ au nevoie

Crizantemele nu sunt pretențioase, dar trebuie să le cultivi într-un pământ bogat și hrănitor, amestecat cu turbă și compost. Solul trebuie udat moderat tot timpul anului, astfel încât să nu se usuce niciodată mai mult de 2 – 3 zile.

Dacă le cultivi la ghiveci, cumpără un vas încăpător, deoarece tufele de crizanteme au nevoie de spațiu și au rădăcini destul de întinse. De asemenea, în ghiveci trebuie să pui pământ pentru flori de bună calitate, cu puțin nisip la bază, pentru drenarea apei.

Înmulțirea crizantemelor prin divizarea tufelor

Drajonii de crizantemă se recunosc după tulpinile fragede care pornesc din rădăcinile laterale și după culoarea verde-gălbuie

Drajonii de crizantemă se recunosc după tulpinile fragede care pornesc din rădăcinile laterale și după culoarea verde-gălbuie

După ce trec florile, spre sfârșitul lunii octombrie, se scoate planta mamă din pământ și se îndepărtează drajonii care au și ei deja câteva fire de rădăcini. Se taie cu grijă drajonii care au deja câteva frunze și rădăcini, apoi planta mamă se replantează fie în grădină, fie într-un ghiveci spațios. Drajonii se pun în ghivece mai mici cu pământ de bună calitate și puțin nisip. Se udă moderat peste iarnă, ca să nu mucegăiască rădăcinile și primăvara viitoare aceștia vor da lăstari noi.

Cum se fac butașii de crizantemă

Înmulțirea crizantemelor prin butași se realizează vara. Trebuie să aștepți lunile mai sau iunie pentru acest procedeu. Se taie crenguțele tinere și viguroase de la vârf, cu 3 frunze și mugurele central, și se pun în ghivece micuțe cu pământ reavăn și bogat, amestecat cu turbă și nisip.

Se folosesc soluții de înrădăcinare care se găsesc azi ușor în magazinele dedicate plantelor. Până toamna, butașii vor prinde rădăcină și se vor dezvolta câțiva centimetri. Cei mai viguroși pot face și câteva floricele de mici dimensiuni. Dar abia în al doilea an, se vor dezvolta plante mari și puternice cu multe flori.

sursa foto: 123rf.com