Câinii de talie înaltă sunt consideraţi bătrâni de pe la şapte ani. Câinii din rasele mici au viaţă mai lungă şi îmbătrânesc după 10 ani, la fel ca şi pisicile. Odată cu trecerea anilor, starea lor de sănătate devine mai delicată şi au nevoie de îngrijiri speciale. Trebuie să ajungă mai des la medicul veterinar pentru deparazitări şi pentru investigaţii amănunţite. Iar, acasă, au nevoie de un culcuş cald şi de mâncare bogată în proteine.

Ai grijă de sănătatea lor delicată

La bătrâneţe, atât câinii, cât şi pisicile încep să aibă probleme cu auzul şi cu văzul. Privirea înceţoşată şi blăniţa lipsită de luciu sunt semne clare de bătrâneţe. Cu timpul, mulţi dintre ei se pot îmbolnăvi de artrită şi le piere cheful să mai alerge după tine prin casă sau prin parc. Mai grave sunt afecţiunile cardiace sau tumorile de la nivelul organelor interne. Pe acestea le poate descoperi numai medicul veterinar, dacă ai grijă de animalele tale şi le duci periodic la control.

Respiraţia urât mirositoare la bătrâneţe, poate fi semnul unei boli serioase!

Hrană adecvată vârstei

Animăluţele bătrâne fac mai puţină mişcare şi au tendinţa să se îngraşe. De aceea, trebuie să le oferi o hrană mai puţin bogată în grăsimi, dar cu mai multe proteine şi fibre. În magazinele de specialitate există preparate speciale pentru pisicile şi câinii ajunşi la vârsta a treia. Specialiştii spun că mâncarea pregătită în casă nu este cea mai bună alegere. Trebuie să ţii cont de faptul că pisicile au nevoie în primul rând de carne, spre deosebire de câini care mănâncă pofticioşi şi anumite legume fierte. Ai grijă ca mâncarea să fie la temperatura camerei şi bolul din care mănâncă să fie spălat după fiecare masă.

Animalele bătrâne au nevoie și de mișcare

Un câine bătrân preferă să îşi petreacă timpul mai mult în culcuşul călduros, decât la plimbare. Pisicile în vârstă moţăie mai mult decât în tinereţe, obosind mai repede când te joci cu ele. Cu toate acestea, trebuie să le provoci să facă puţină mişcare în fiecare zi, să îşi menţină articulaţiile sănătoase. O jucărie nouă le va suscita interesul, chiar dacă par lipsite de chef. Nu uita de programul obligatoriu de răsfăţ din fiecare zi! Perie-le blăniţa mai des, deoarece pisicile şi câinii bătrâni nu reuşesc să se mai îngrijească singuri la fel ca în tinereţe.