Crinii de grădină, fie ei de un alb imaculat sau colorați, se numără printre cele mai iubite flori și sunt cultivați de la câmpie până în grădinile de la munte. Toate soiurile de crini se cultivă din bulbi și se împacă bine atât cu temperaturile ridicate din timpul zilei, cât și cu răcoarea nopții.

Cu cât este mai răcoare și sunt bine udați, crinii înfloriți rezistă mai multe zile. Iată și câteva lucruri esențiale despre îngrijirea crinilor.

Solul potrivit și fertilizatorii necesari pentru crini

Crinii se cultivă în sol bogat în humus. Deși nu sunt pretențioși, nu se împacă bine cu solurile argiloase sau cele mereu umede. În locul în care plantezi bulbii, trebuie să adaugi pământ pentru flori și mraniță sau gunoi de grajd bine uscat și macerat.

Înainte de înflorire se poate adăuga un îngrășământ lichid pe bază de azot, iar după ce trec florile se poate adăuga un îngrășământ pe bază de potasiu, să crească bulbii mari și sănătoși.

Apa și umiditatea

Ca orice plantă cu bulbi, crinul nu suportă umiditatea în exces. Ține cont de umiditatea din sol, dacă ești preocupată de îngrijirea crinilor. Aceste plante se udă moderat, cu cantități mici de apă, atât cât să nu fie solul uscat și tare. Dacă este udat prea des, bulbul poate începe să putrezească.

Se sapă ușor în jurul crinilor, să fie mereu pământul aerisit și permeabil și se udă odată la 3 – 4 zile pe timpul verii.

Îngrijiri speciale după înflorire

După ce s-au scuturat petalele, tijele florale se păstrează câteva săptămâni, pentru a continua fotosinteza și hrănirea bulbului. Astfel, le asiguri o bună înflorire pentru anul următor.

Transplante și înmulțire

Crinii se răresc odată la 4 sau 5 ani, în lunile august – septembrie. Bulbii se scot cu grijă din pământ, să nu le rupi rădăcinile, se despart în mănunchiuri mai mici și se replantează la aproximativ 15 cm distanță. Bulbilii se platează separat pe o parcelă specială pentru ei, dacă vrei să crească mai repede. Peste doi ani, se scot din pământ și vei vedea că sunt deja maturi și pot produce flori.

Ce sunt bulbilii aerieni

Unele specii de crini produc bulbili aerieni la baza frunzelor mari. Este vorba de acele mici gogonele verzi care trebuie desprinse în lunile iulie – august și plantate în răsadnițe cu pământ bogat. Udați periodic, bulbilii aerieni se dezvoltă și într-un an sau doi vor produce noi plante.

Ar fi indicat să fie plantați în jardiniere cu pământ hrănitor pentru a fi udați și îngrijiți mai bine și pentru a-i adăposti iarna într-un balcon închis sau într-o seră.