Hrana de calitate pentru câini, pe care o găsești în comerț, este concepută astfel încât să ofere un raport echilibrat între proteine, minerale și grăsimi, între carne, legume și cereale. Dar oferta este atât de largă, că niciodată nu știi ce să alegi ca să îi oferi câinelui tău un meniu complet și sănătos.
Iată însă care trebuie să fie ingredientele de bază din hrana cățelului tău, fie că o cumperi din comerț sau vrei să o pregătești acasă. Citește cu atenția eticheta și alege ceea ce e mai bun pentru el.
Carne albă de pui sau de pește
Câinii sunt carnivori, așa că un meniu complet trebuie să aibă a bază o carne albă de pui, de curcan sau de pește. Carnea este cea mai bună sursă de proteine pentru câini, iar proteinele nu pot lipsi din hrana lor zilnică, deoarece contribuie la dezvoltarea oaselor și a musculaturii, dar și la creșterea firelor de blană. Proteinele trebuie să constituie aproape 60% în orice porție de mâncare pe care o primește câinele tău.
Ouăle, o sursă bogată de proteine și grăsimi
Pe lângă proteine, grăsimile bune sunt deosebit de importante pentru hrana câinilor. Iar una dintre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase sunt ouăle. Pe lângă ouă, este importantă și grăsimea naturală din carnea de pui sau pește, care ajută blana să fie mai groasă și mai călduroasă pe timp de iarnă și contribuie la absorbția vitaminelor în tractul digestiv.
Pe de altă parte, grăsimile bune sunt necesare pentru vitalitatea și energia de care animalul are nevoie zilnic, dar și pentru sistemul lui imunitar. Ele nu trebuie să lipsească din hrana cățelului tău.
Uleiurile recomandate în hrana cățelului tău
O hrană de calitate pentru câini trebuie să conțină și ulei, dar nu ulei de floarea soarelui și în niciun caz prăjit. În conservele bune se adaugă puțin ulei de pește, ulei de canola, ulei de soia sau de cocos. Aceste uleiuri mențin blana sănătoasă și lucioasă și protejează pielea de boli.
Tot uleiurile bune, precum și vitaminele pe care le conțin ajută animalul să fie mai rezistent în fața alergiilor. Un meniu echilibrat trebuie să aibă aproximativ 15% uleiuri sănătoase.
Orezul brun, o sursă de carbohidrați
Cerealele precum orezul, grâul, porumbul sau ovăzul au fost introduse în hrana câinilor drept sursă de fibre și de carbohidrați, dar și pentru a spori senzația de sațietate. Dintre acestea, cel mai bun este orezul, dar mai ales orezul brun care este cel mai ușor de digerat. Carbohidrații din orez reprezintă un aport important pentru energia micului patruped.
Există, însă, și voci avizate care atrag atenția că hrana cu cereale nu este chiar atât de bună pentru câini. Unele studii au arătat că un meniu cu un procent prea mare de cereale favorizează apariția bolilor de inimă, obezitatea și chiar diabetul.