Ingredientele din cașcaval trebuie să fie simple și naturale: lapte gras de oaie sau de vacă, ori amestec din cele două, și cheagul natural. Din aceste ingrediente se obține cașul care se opărește și se lasă la dospit pentru a obține cașcavalul.

Din păcate, mulți producători folosesc alte soluții pentru a închega cașcavalul, folosesc arome și coloranți pentru a da un gust mai bun produselor și chiar ingrediente periculoase pentru organism, pe care le adaugă în rețetă după ureche, dar nu le trec pe etichete.

Ingredientele din cașcaval. Ce trebuie să urmărești pe etichetă

Cu cât vezi mai multe ingrediente trecute pe eticheta unui cașcaval, cu atât trebuie să te întrebi dacă este un produs sănătos sau nu. În afară de lapte, culturi lactice, sare și cheag, unii producători mai trec și diverse arome sau coloranți. Acestea sunt ingredientele din cașcaval care dau de gândit.

Conform legislației și conform rețetelor tradiționale, cașcavalul natural este obținut prin opărirea cașului. Orice altă metodă sau orice ingrediente cu nume greu de pronunțat îți arată că nu este un produs conform standardelor în vigoare.

În mod normal, cașcavalul nu trebuie să conțină stabilizatori, e-uri, coloranți și alte arome. Cașcavalul natural are o culoare de un galben-crem datorită grăsimii din lapte. Nu trebuie să fie nici alb, nici portocaliu.

Mare atenție la clorura de calciu!

Unii producători folosesc clorura de calciu pentru a închega rapid laptele și pentru a produce cașcaval. Numai că studiile din ultime vreme au arătat că această substanță nu trebuie să ajungă în dieta copiilor. În plus, ea poate determina infertilitate și poate favoriza apariția cancerului mamar.

Clorura de calciu este uneori trecută pe etichetă cu codul E509 sau agent de întărire.