Iată cât de uimitor poate fi nasul unui câine! Este incredibil cum poate depista o mulțime de secrete din viața noastră, dar și probleme grave de sănătate.

Nasul unui câine simte când nivelul glucozei din sânge scade

Pare greu de crezut, de mai multe studii au demonstrat că orice câine poate simți când scade nivelul glucozei din sânge, în primul rând pentru că mirosul transpirației se schimbă. Este o abilitate extraordinară pentru bolnavii care suferă de forme grave de diabet. În momentul în care câinele simte că mirosul tău se schimbă, devine mai agitat, iar comportamentul lui îți va arăta că trebuie să îți măsori glicemia.

Mulți câini pot mirosi cancerul

Când apare o tumoră, celulele sănătoase ale corpului încep să funcționeze diferit și eliberează o proteină pe care mulți câini o pot efectiv mirosi. Mai multe studii au demonstrat că micii patrupezi pot depista cancerul de plămâni din respirația bolnavului sau cancerul de prostată din mirosul urinei. De asemenea, au fost găsiți câini capabili să detecteze cancerul de piele, doar mirosind pielea unui bolnav.

Crizele de epilepsie

Se pare că aceste crize sunt precedate cu mult timp înainte de anumite schimbări în procesele organismului, iar acestea emană mirosuri specifice. Se pare că unii câini pot simți mirosul unei crize de epilepsie cu 45 de minute înainte să se producă. Sunt câini dresați să latre, când acest lucru se întâmplă, și sunt tovarăși prețioși pentru cei care suferă de această afecțiune serioasă. În orice moment, le pot salva viața, avertizându-i să își ia medicamentele și să se așeze pe un pat, în siguranță.

Întâlnirea cu alți câini

Dacă ai fost în vizită la niște prieteni care au și ei câine, când ajungi acasă, câinele tău va știi aproape totul despre celălalt. Nasul unui câine poate depista ușor ce sex are celălalt câine, cât e de sănătos, cât e de tânăr sau de bătrân. Și totul datorită feromonilor pe care îi emite celălalt animal și care ajung și pe hainele tale.

Nasul unui câine poate detecta o sarcină din primul trimestru

Când rămâi însărcinată, mirosul corpului se schimbă și nu doar el. Se schimbă și unele gesturi pe care le faci involuntar, iar câinele tău este foarte atent la aceste schimbări subtile. Pentru el ești o persoană nouă și te studiază minuțios fără să îți dai seama.

Câinii presimt dezastrele și furtunile cu cel puțin 30 de minute înainte

Observațiile științifice demonstrează că patrupezii care ne sunt atât de buni prieteni simt nu doar vibrațiile și undele electromagnetice ale pământului, ci și schimbările subtile din atmosferă înainte de a începe o furtună puternică. Nimic nu le scapă. Tornade, cutremure, furtuni, căderi de grindină, pe toate câinii le pot simți cu mult timp înainte, doar că pentru noi este dificil să descifrăm avertismentele din comportamentul lor.