Numeroase agenții de turism oferă vacanțe în Grecia cu transportul inclus, fie cu autocarul, fie cu avionul charter. Prețurile pleacă de la 300 – 400 de euro de persoană pentru un sejur de 5 nopți, iar transportul este asigurat până la cazare. Este o modalitate rapidă și ieftină pentru cei care nu vor să stea ore întregi în mașină pentru a ajunge în zonele mai depărtate ale Greciei, precum Parga, Lefkada sau insula Creta.

În Grecia, cu mașina. Avantajele unui drum care pare obositor

Majoritatea românilor pleacă în partea de nord a Greciei, în Halidiki sau pe insula Thasos cu mașina. Drumul prin Bulgaria a devenit mai ușor de când vecinii noștrii au extins rețeaua de autostrăzi, iar călătoria cu mașina are avantajele ei.

Până la Salonic, un drum cu puține opriri durează aproximativ 10 ore, iar până în Thasos se mai adaugă timpul de așteptare la ferryboat, dar poți ajunge pe insulă în decurs de 12 sau 13 ore. Costurile unui astfel de drum sunt de aproximativ 90 – 100 de euro, în funcție și de consumul mașinii, dar sunt mai mici decât la avion, dacă ținem cont că ele se împart la mai multe persoane.

În plus, cu mașina poți lua mai multe bagaje, poți lua o cantitate mai mare de apă, ceea ce este de preferat la drum lung, și te poți opri să vizitezi câteva locuri interesante, atât în Bulgaria, cât și în Grecia.

Mai mult decât atât, având mașina la dispoziție în Grecia, poți descoperi locuri și plaje deosebite, mai puțin frecventate de turiști sau mai greu accesibile cu transportul în comun care este destul de deficitar în această țară.

Charter-ul, cea mai bună variantă pentru Creta

 

Dacă pentru zona de nord a Greciei, mașina este de preferat, pentru insulele îndepărtate precum Creta, Zakynthos sau Corfu, este de preferat avionul. Cine caută din timp oferte cu transport inclus, obține un preț avantajos care pornește, de obicei, de la 450 – 500 de euro de persoană pentru un sejur de 7 nopți. Cu avionul ajunge în câteva ore și te bucuri de toată vacanța, fără să te obosească un drum lung cu mașina.

Dar, dacă vrei să călătorești totuși cu autoturismul personal, un drum spre Creta sau spre Zakynthos presupune o sumă mare în euro și cel puțin două zile de drum obositor. Din București la Pireu sau la Kilini, de unde poți lua ferry către Creta și Zakynthos poți face cu mașina între 18 – 21 de ore, astfel că se recomandă o noapte de tranzit. La costul combustibilului, care poate să depășească 200 de euro, se adaugă taxele de autostradă și transportul cu ferry care nu sunt deloc ieftine. În total, poți cheltui aproximativ 300 – 450 de euro pentru un drum, în funcție de consumul mașinii și de tipul de ferry cu care traversezi marea. Dus – întors, pe lângă bani, pierzi și 4 zile din vacanță.

Dar, dacă vrei să transformi călătoria spre Creta într-o excursie cu multe opriri și să vizitezi toate locurile frumoase din drum, să descoperi stațiuni și plaje noi, atunci mașina rămâne varianta cea mai bună, chiar dacă este de 3 – 4 ori mai scumpă. Grecia merită descoperită pas cu pas!

sursa foto: Shutterstock