Sporul casei sau impatiens este o plantă foarte populară primăvara datorită florilor ei mari și vesel colorate în nuanțe de roz, ciclam, roșu, grena până la crem și alb. Se spune că a căpătat numele de impatiens (cea nerăbdătoare) sau sporul casei pentru bogăția și graba cu care înflorește de la o zi la alta. Nu este o plantă dificilă, dar trebuie să cunoști câteva secrete despre îngrijirea ei.

Sporul casei se simte bine la răcoare și umbră

Impatiens este una dintre puținele plante care fac flori frumoase numai dacă stă la răcoare și la umbră. Soarele topește petalele și distruge floarea, care are nevoie de multă umiditate și o temperatură moderată.

Dacă ai un balcon orientat spre nord sau o terasă răcoroasă, impatiens este o alegere potrivită. Iar marele avantaj al acestei plante este că ea înflorește aproape tot sezonul cald, dacă respecți următoarele sfaturi.

Temperatura ideală este între 18 și 24 de grade Celsius.

Umiditatea ridicată. Planta trebuie udată constant, astfel încât substratul să fie mereu ușor umed, dar ai grijă să nu mucegăiască.

Pământul trebuie să fie slab acid, bine aerat și să conțină substrat special pentru flori la ghiveci și turbă în egală măsură.

Lumina trebuie să fie generoasă și directă, dar planta nu trebuie să stea niciodată la soare.

Un sfat deosebit de la cultivatori

Impatiens se transplantează primăvara în ghivece cu o măsură sau două mai mari. Dacă nu e transplantată, nu va mai face la fel de multe flori. Substratul trebuie să fie nou și de bună calitate, ghiveciul trebuie să aibă găuri mari de scurgere a apei, iar planta se ține la umbră până când apar noi frunze în vârful crenguțelor.

Înmulțirea la sporul casei

Se poate face prin butași de 10 cm, tăiați de la vârful crengilor viguroase, se plantează în substrat cu turbă și nisip mereu umed până când încep să se dezvolte muguri noi, apoi se transplantează la ghivece.

foto: 123rf.com