Împărțirea treburilor casnice în cuplu poate duce la conflicte, dacă nu există înțelegere. Un studiu din 2015 al Universității din Alberta, Canada, observă că partenerii care nu-și împart treburile casnice au o satisfacție mai mică în relație. Surprinzător sau nu, aceștia fac mai rar sex decât cuplurile în care amândoi membrii participă în gospodărie.

În momentul în care soții au viziuni total opuse despre cum să arate casa, iar unul dintre ei nu vrea să contribuie la ordine și curățenie, apar conflicte. Totuși, momentul în care realizează că au o problemă nu ar trebui să fie începutul sfârșitului. Acela poate fi punctul de la care se poate porni într-o călătorie pentru a-ți îmbunătăți relația.

Citește și: Cum îl convingi să facă ce vrei tu

Cum poți face împărțirea treburilor casnice în cuplu

Ar fi bine să faceți un plan concret de treburi casnice și să notați ce face fiecare. Îi poți reaminti în mod drăguț, dacă ”uită”. Poți să-i trimiți sms-uri sau să-i lași bilete colorate prin casă pe care să scrii ce are de făcut. Dacă îi spui direct, încearcă să o faci într-un mod cât mai drăguț. Folosește umorul pentru a detensiona situația. Ar fi bine să nu ai ca țintă ca întreaga casă să arate cum vrei tu. Nu avea un țel nerealist, eventual să fie ca un showroom cu apartamente de vânzare. În plus, lasă-i și lui o cameră sau, dacă nu se poate, un colț sau un dulap pe care să-l aranjeze așa cum își dorește el.

Citește și: Ești o mamă ocupată? Iată câteva strategii pentru a avea timp de relaxare

Terapie pentru a echilibra împărțirea treburilor casnice

Dacă și în relația ta împărțirea treburilor casnice în cuplu este un motiv de conflict, puteți apela la ajutorul unui psiholog pentru mediere.

”Dacă amândoi sunt de acord, soții pot începe și un proces de terapie de cuplu. Avantajul ar fi că este mediat, moderat și ajutat de un profesionist. Dacă bărbatul este cooptat în acest proces și partenera observă unele schimbări, ar fi bine să-l laude și să profite de ocazie pentru a-l încuraja. Dacă ești în această situație, apreciază pașii mici pe care îi face și renunță la anumite pretenții exagerate. Este normal ca, dacă îl vezi că se străduiește să-ți facă pe plac, să-i vii în întâmpinare cu cereri realiste, care țin cont și de eforturile lui.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Incompatibilitatea stilurilor de viață poate duce la despărțire. Este important, dacă mai există și alte motive de separare, să conștientizați de cât timp durează dificultățile și dacă ați făcut ceva ca să le conștientizați și să le rezolvați ori ați crezut că vor trece de la sine. Dacă nimeni nu face nimic ca să le rezolve, problemele vor crește și vor deveni din ce în ce mai mari. În cazul în care diferența de opinie în ce privește ordinea e corelată și cu alte nemulțumiri, în timp, micile focuri se pot reuni într-un incendiu devastator. Ține minte că o relație este un organism viu, care are nevoie de îngrijire și întreținere permanentă,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Nefericirea în cuplu este cauzată de lipsa de comunicare

Sursa foto: 123rf.com