În general, ierburile aromatice uscate se adaugă în mâncare în timp ce aceasta este pe foc, iar cele proaspete se adaugă în mâncarea fierbinte, după ce ai stins focul. Aceasta este prima diferență, dar nu și cea mai importantă. Iată ce sfaturi utile am mai aflat de la bucătăresele talentate.

Cum să beneficiezi de ierburile uscate

Plantele aromatice uscate, pe care le folosim mai mult iarna, trebuie adăugate în mâncare fie de la început, spre exemplu în plăcinte sau umpluturi cu carne, fie la mijlocul timpului de fierbere sau de coacere, în cazul ciorbelor, sosurilor sau fripturilor. Aceste ierburi au nevoie de temperaturi mari pentru a-și lăsa aroma în preparatele tale. Pe de altă parte, ierburile uscate cu structură lemnoasă precum oregano, mărarul sau cimbru își păstrează mai multă vreme aroma, chiar dacă le cumperi uscate. În timp ce busuiocul, pătrunjelul sau alte ierburi moi își pierd aroma, dacă sunt puse la uscat. Pe acestea, este mult mai bine să le congelezi din timpul verii, pentru a beneficia de gustul lor plăcut la iarnă.

Când să folosești ierburile proaspete

Tocate mărunt, să simți mai bine aroma, sau doar rupte între degete, ierburile parfumate proaspete se adaugă în mâncare cu doar un minut înainte de a stinge focul. Pătrunjelul proaspăt dă un parfum delicios supelor de pui sau de legume, la final, iar crenguțele verzi de rozmarin sunt bune la pizza, dacă le presari chiar în momentul în care o scoți din cuptor. Ierburile proaspete sunt mult mai bune la salate, sosuri de salate sau preparate care nu necesită un timp îndelungat de fierbere sau coacere. Pe de altă parte, ierburile proaspete au o aromă mai puțin persistentă decât cele uscate, deci pot fi adăugate în cantitate mai mare în mâncare. Spre exemplu, dacă rețeta specifică o linguriță de cimbru uscat tocat, o poți înlocui cu 1 linguriță și jumătate de cimbru proaspăt tocat.

sursa foto: 123rf.com