iepurasi

Iepuraşii se ataşează de mici de persoanele care îi îngrijesc şi îi alintă. Dar sunt foarte sperioşi şi temători în preajma străinilor. Animale sensibile, iepurii sunt puternic afectaţi de orice schimbare de mediu. Spaţiul în care trăiesc trebuie să le ofere siguranţă, iar cuşca trebuie să fie spaţioasă. Curăţenia este foarte importantă pentru sănătatea lor, precum şi verdeţurile proaspete, pe care trebuie să le oferi la masă după ce s-au ofilit. În privinţa curăţeniei, toţi iepurii de rasă pot fi dresaţi să „meargă la toaletă”, dacă ai suficientă răbdare.

O pată de… roşu

Iepurele neozeelandez roşu este un companion excelent. Deosebit de blând, se ataşează imediat de stăpânul lui. Blăniţa lucioasă are nuanţe roşiatice puternice,  împrumutate de la iepurele Roşcat de Bourbogne. Are ochii roşii sau căprui, capul mare şi corpul de mărime mijlocie. La maturitate, poate depăşi greutatea de patru kilograme.

Urechi blegi

Iepurii din rasa Berbec sunt iubiţi nu doar pentru blana lor fină şi boticul simpatic, dar mai ales pentru urechile blegi de care se împiedică la tot pasul. Se pare că este cea mai veche rasă de iepuri domestici, des întâlniţi în Anglia sau Franţa la începutul secolului al XVIII-lea. Rasele pitice, precum Berbecul olandez sau cel de Caşmir, sunt adesea adoptate drept animale de companie. Trebuie să ştii însă că sunt la fel de răzgâiaţi ca pisicile, dar acceptă să fie alintaţi numai când vor ei. Chiar dacă sunt mici, au nevoie de un spaţiu larg să alerge şi să se joace în voie.

Cea mai frumoasă blană

Toţi iepurii de rasă au blana deosebit de moale şi de mătăsoasă, dar iepurele de Angora îi întrece! Deosebit de simpatic este Angora englez, care are un moţ în frunte şi favoriţi în obraji. Specialiştii încadrează iepurii de Angora în gama raselor de lână. Blana lor lungă este cu adevărat spectaculoasă, are nevoie de îngrijire permanentă şi trebuie tunsă la fiecare trei luni.

REGULILE DE AUR ALE IEPURAŞILOR:

►Nu mă apuca niciodată de urechi: nu îmi place!
►Schimbă-mi apa de două ori pe zi!
►Dă-mi ramuri de măr şi jucării să ronţăi!
►Joacă-te cu mine şi lasă-mă să zburd prin casă, în fiecare zi!
►Mai adoptă un iepuraş, pentru că singur nu sunt prea fericit!