Iepurii pot fi crescuţi în apartament dacă sunt adăpostiţi în cuşti speciale, cu grilaj din plastic şi o tăviţă mobilă pentru a face curăţenie uşor. Căsuţa trebuie să fie spaţioasă şi mai înaltă decât lungimea urecheatului, deoarece este cunoscut faptul că tuturor iepurilor le place să se caţere cu lăbuţele pe cuştile în care stau. Un ţarc demontabil din plastic ar fi ideal pentru apartament. În interiorul cuştii, pe lângă bolul pentru apă, trebuie să amplasezi un vas mai mare pentru nutreţurile voluminoase. Mai ai nevoie şi de un vas mai mic pentru nutreţurile concentrate.

 Deşi pare sperios şi timid, iepuraşul are nevoie de multă atenţie şi companie.

Iepurașii și hrana lor preferată

Iepurii nu sunt animale pretenţioase la meniu. Furajele verzi precum lucerna, varza, spanacul sau salata, trebuie să i le dai după ce au pălit pentru că frunzele proaspete favorizează balonarea. Rădăcinoasele se spală bine de pământ, se usucă şi se toacă. Cartofii sunt buni numai fierţi, iar nutreţurile concentrate se administrează sub formă de granule. Nu se recomandă să îi oferi dulciuri, prăjituri, mere, pere, pepeni, zmeură, mure, ananas şi struguri care sunt prea bogate în zahăr.

Îngrijirea de zi cu zi

Iepurilor le place foarte mult să alerge şi să sară şi, chiar dacă îl creşti într-un apartament, trebuie să îi oferi un spaţiu de joacă adecvat. Fii atentă la cabluri şi la jucăriile de mici dimensiuni pentru că îi place să roadă tot ce găseşte. Unghiile trebuie tăiate odată la două luni şi este bine să apelezi la ajutorul unui medic veterinar. Blana trebuie periată zilnic, iar săptămânal verifică dinţii, nasul şi urechile, să fie curate. Un iepure sănătos este vioi, are blăniţa lucioasă, zona anală curată şi ochii clari şi sticloşi.

 Vaccinarea este stabilită de medic

Oricât ar fi de mic, nu amâna vizita la medicul veterinar deoarece el este cel care va stabili calendarul vaccinurilor. Este important să îl protejezi împotriva unor boli larg răspândite printre urecheaţi precum Mixomatoza şi boala hemoragică, ambele de natură virală. De obicei, primul vaccin se face după vârsta de o lună. Dacă se îmbolnăveşte, îţi dai seama imediat şi singură pentru că blăniţa îşi pierde aspectul lucios, devine apatic şi poate aduna mizerie sub codiţă. Ca să îşi tocească dinţii, pune-i în cuşcă bucăţi de lemn din salcâm. Nu folosi crengi de cireş, brad sau pin.

Photo credit: David~O / Foter / CC BY