Cuprins
Dacă observi boabele de ienupăr sau ienibahar, la prima vedere ele par să semene, așa cum seamănă și cele două cuvinte pe care multă lume le confundă. Cu toate acestea, există o diferență foarte mare între ienupăr sau ienibahar, deoarece este vorba de două plante complet diferite.
Diferențele dintre ienupăr si ienibahar
Ienibaharul este un arbust veșnic verde, originar din Jamaica, al cărei nume științific este Pimenta dioica sau Myrthus pimenta. Aceasta produce flori mici și albe vara, iar toamna produce bobițe negre, asemănătoare cu cele de piper, de aceea ienibaharul mai este denumit pimenta, piper jamaican sau piper cu aromă de cuișoare.
Spre deosebire de ienibahar, ienupărul este un arbust din familia coniferelor, care crește aproape peste tot în lume, inclusiv în țara noastră în zonele de dealuri înalte și la munte. Arbust de talie medie, Juniperus communis – după numele lui științific, ienupărul face parte din familia de plante Cupressaceae, fiind înrudit spre exemplu cu chiparosul.
Ienupărul este un conifer de talie mică, veșnic verde, iar așa numitele boabe de ienupăr sunt de fapt niște conuri foarte mici, rotunde, compacte, care capătă culoare albastră când ajung la maturitate.
Așadar, pentru a nu mai face vreodată confuzie între ienupăr și ienibahar, reține că primul este un conifer, iar cel de al doilea un arbust exotic, ale cărui fructe seamănă cu boabele de piper.
Cum deosebești ienupărul de alte conifere
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2017/02/21617926_m.jpg)
Ienupărul poate fi găsit și la noi în țară în zonele de munte și pe dealurile înalte submontane. El este recunoscut foarte ușor după ”fructele” lui albăstrui. De asemenea, poate fi recunoscut după acele lui care sunt tot timpul verzi, de lungime medie, cu o dungă albă care traversează partea mediană.
Forma boabelor sau a conurilor sale te ajută să îl deosebești ușor de alte conifere, deoarece boabele de ienupăr sunt mici și rotunde, față de alte conuri care sunt lunguiețe. La începutul verii ele sunt verzui, apoi capătă o nuanță albăstruie și un aspect cerat pe măsură ce se maturizează.
Ce gust au boabele de ienibahar
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2018/11/ienibahar-beneficii.jpg)
Ienibaharul este folosit ca mirodenie în bucătărie, având un gust iute și aromat, o combinație între cuișoare, nucșoară și scorțișoară.
Este indicată folosirea boabelor întregi, deoarece ienibaharul își pierde ușor aroma, dacă este măcinat sau înmuiat în prealabil. Boabele de ienibahar, cu gustul lor ușor iute și foarte parfumat, sunt folosite pentru aromatizarea peștelui, pentru marinarea cărnii de porc sau de oaie, sau la prepararea murăturilor, împreună cu hrean și piper.
Ienibaharul este una dintre principalele mirodenii din bucătăria caraibiană, este folosit pentru aromatizarea cărnii uscate sau afumate în bucătăria mexicană și este unul dintre ingredintele care dau parfum sosului de curry.
Ce gust au boabele de ienupăr
Cu mențiunea că denumirea de boabe de ienupăr este greșită, deorece este vorba de mici conuri rotunde, folosim în continuare denumirea de boabe care s-a încetățenit de-a lungul timpului.
Boabele de ienupăr sunt amărui, iuți, au un gust astringent și au un parfum distinct care aduce aminte de conifere. Ele sunt ușor de deosebit datorită nuanței albastre. Ele se culeg toamna, când au deja culoarea albastră și se usucă, apoi se zdrobesc pentru a obține un gust mai aromat. Din ele se prepară infuzii, tincturi și uleiuri esențiale pentru diferite boli de articulații, boli de stomac, infecții respiratorii sau pentru boli de piele și viermi intestinali.
Conurile de ienupăr sunt folosite în bucătărie din cele mai vechi timpuri. Datorită gustului lor amărui și astringent și datorită aromei puternice, se foloseau pentru a marina carnea de vânat, carnea de vită și de porc. În multe țară, aceste conuri amărui sunt folosite pentru a da o aromă specială ginului.
De asemenea, boabele uscate și strivite se foloseau pentru sosurile grase și ajutau la digestie. În țările nordice precum Suedia, Norvegia sau Finlanda, Estonia sau Letonia, boabele de ienupăr sunt folosite pentru berea artizanală.
Ce să folosești în bucătărie: ienupăr sau ienibahar?
Boabele albăstrui de ienupăr sunt folosite mai mult drept leacuri naturiste pentru durerile de articulații, pentru infecții renale și respiratorii, pentru poftă de mâncare sau astenie.
Ele pot fi folosite în bucătărie mai degrabă pentru a marina carnea de vită, de oaie sau de porc. Ele maschează aroma de oaie și sunt folosite de obicei la friptura de miel de Paște. Mai pot fi adăugate, câte o boabă sau două, la vinul fiert sau la țuica fiartă.
Ienibaharul este un condiment mult mai blând și aromat decât ienupărul. Ienibaharul este recomandat pentru carnea de pește, pentru carnea albă de curcan sau de rață, pentru sosurile aromate și chiar pentru unele tarte cu fructe la care se mai pune scorțișoară și cuișoare.