Iaurtul grecesc de calitate trebuie să fie consistent, cremos și ușor. La fel ca și iaurtul normal se obține prin fermentarea laptelui cu ajutorul culturilor de bacterii vii, dar excesul de lichid este înlăturat aproape în totalitate în timpul fabricației.

Iaurtul normal conține mai multă apă și este mai fluid, deci mai ușor de băut. Procentul de apă din cele două produse nu este principala diferență dintre ele. Cunoscătorii susțin că iaurtul grecesc este mai gustos și mai sănătos. Iată cum se explică acest lucru.

De ce este iaurtul grecesc mai popular

În pofida numelui său, iaurtul grecesc nu provine din Grecia și nici nu este fabricat în totalitate din lapte de capră.

Toate marile companii internaționale de lactate fabrică azi iaurt grecesc, după rețeta tradițională a grecilor, și oferă clienților un produs foarte cremos, consistent și mai puțin acru decât iaurtul normal.

Gustul lui mai ușor și mai dulceag este preferat de foarte multă lume și a devenit tot mai căutat în magazine.

Pe de altă parte, iaurtul grecesc poate fi folosit la gătit și poate înlocui smântâna care este grasă și crește alarmant nivelul de colesterol.

Proprietăți nutriționale și diferențele dintre cele două tipuri de iaurt

Iaurtul grecesc are un conținut ridicat de proteine și mult mai puțină grăsime decât iaurtul obișnuit.

În timpul fabricației, acest iaurt este strecurat de mai multe ori, se elimină zerul aproape în totalitate și se obține un produs mai dens. Spre exemplu, 150 g de iaurt grecesc conțin între 15 și 20 g de proteine, în timp ce aceeași cantitate de iaurt normal conține doar 10 g de proteine.

Pe de altă parte, cu cât iaurtul este mai condensat, cu atât se adaugă mai puțină sare și grăsimi, fiind ideal pentru persoanele care au diverse probleme de sănătate sau care țin diete.

Prin strecurarea zerului se pierde însă calciul, astfel că iaurtul grecesc are de până la 3 ori mai puțin calciu decât iaurtul obișnuit.

Cum să adaugi un plus de savoare cu iaurtul grecesc

  • Adaugă acest iaurt la salatele tale obișnuite din verdețuri și legume;
  • Consumă iaurtul cu măsline și pâine pe vatră pentru o gustare sănătoasă și consistentă;
  • Adaugă-l la ciorba de legume, la sarmale sau la ardei umpluți, în loc de smântână, care este mult mai grasă;
  • Amestecă acest iaurt cu fructe și nuci, dar ai grijă să alegi o variantă fără grăsime, dacă ții la silueta ta;
  • Ferește-te de iaurtul grecesc cu fructe din comerț, pentru că are mult zahăr și grăsimi adăugate.

sursa foto: Shutterstock