Majoritatea celor care își mobilează casa alege mobilier ușor de întreținut. Lemnul lăcuit este pretențios, deși nu are nevoie de recondiționare, dacă este întreținut cu atenție. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi mobila lăcuită la fel de frumoasă ca în primele zile. Piesele de mobilier din lemn lăcuit trebuie șterse de praf frecvent, cel puțin o dată la trei zile, pentru a le păstra luciul. Se pot șterge cu o cârpă uscată și moale din bumbac sau din microfibră, care nu lasă scame. Trebuie să ferești suprafețele lăcuite de apă, cosmetice, mâncare sau alcool. Lacul se pătează ușor în contact cu lichidele, cu grăsimea și acizii din alimente. Dacă apar, totuși, urme lipicioase, trebuie curățate imediat cu o cârpă înmuiată în apă și detergent lichid, iar apoi cu o cârpă uscată, până dispar toate urmele de apă.

Ceara pentru mobila lăcuită, doar o dată pe an

7770707344_8555620646_c

Ceara de albine, cea mai bună alegere (Photo credit: Gudlyf / Foter / CC BY)

 

Pe măsură ce trec anii și mobilierul lăcuit își pierde luciul, este indicat să îl lustruiești cu o cantitate foarte mică de ceară specială, din comerț. Curăță înainte praful și petele de grăsime, apoi lustruiește cu ceară și folosește o cârpă de microfibră. Ceara trebuie folosită cât mai rar, numai dacă este necesar, altfel se vor acumula straturi groase pe suprafața mobilei și îi vor strica aspectul elegant.

Soluții pentru zgârieturi

Mobila lăcuită care a fost zgâriată poate fi reparată cu un lac lucios pe bază de apă, pe care îl poți procura de la magazinele de bricolaj. Trebuie să aplici lacul cu o pensulă foarte fină și subțire și să folosești o cantitate mică, doar atât cât este nevoie să acoperi zgârieturile. Soluția este eficientă pentru zgârieturile și semnele superficiale. Pentru crăpături sau tâieturi mai adânci, trebuie să apelezi la restauratori cu experiență.

Așa scoți urmele de apă

Cercurile albe de la paharele cu apă și petele de umezeală pot fi scoase cu fierul de călcat. Pune o cârpă groasă, albă și moale deasupra petei și presează ușor cu fierul de călcat fierbinte. Ai grijă să nu depășești marginile cârpei, să nu provoci daune mai mari. Căldura, filtrată prin stratul gros de bumbac, va elimina umezeala de pe suprafața lăcuită. Dacă urmele de apă sunt profunde, poți folosi ulei din coajă de portocală. Picură ulei peste pată să o acoperi bine, lasă-l să acționeze până a doua zi, apoi lustruiește cu o cârpă uscată.

sursa: PoshSurfside.com / Foter / CC BY-SA” target=”_blank”>Foter.com