Iasomia iubește soarele, spațiile deschise și umiditatea. Are nevoie de un tutore de lemn, de un gard sau de un zid pentru a se dezvolta, pentru că este o plantă fragilă, cățărătoare și destul de pretențioasă.

Cea mai răspândită iasomie de grădină, la noi în țară, este Jasminum spp. și crește sub forma unui arbust. Este printre puținele specii de iasomie care nu are nevoie de un zid sau de un alt tip de suport. Ea crește bine în soluri puțin argiloase, umede și în locuri însorite. Vara, nu suportă uscăciunea și căldura excesivă, iar iarna suportă foarte greu gerul. De multe ori, crengile mai puțin dezvoltate se usucă la diferențe mari de temperatură.

Florile iasomiei de grădină sunt albe, formate din 4 sau 5 petale, sunt puternic parfumate și au proprietăți medicinale. Dar mai există și soiuri deosebite, precum iasomia galbenă, iasomia cu flori roz sau iasomia cu flori bătute.

Iasomia galbenă

I se mai spune și iasomia de iarnă, dar ea înflorește la început de martie, înainte de a apărea frunzele. Din această cauză este denumită științific jasminum nudiflorum.

Tulpinile la început firave și elastice, se îngroașă pe măsură ce trec anii și capătă un aspect de arbust. Dar este un soi de iasomie care are nevoie de tutori de lemn. Trebuie cultivată în locuri însorite și bine umezite, udată frecvent și curățată de crengile uscate periodic.

Primăvara, după ce trec florile, crengile proaspete se taie cu o treime și planta va înflori din nou în câteva săptămâni.

Iasomia cu flori roz

Dacă vrei o specie deosebită de iasomie în curte, alege jasminum stephanense. Are flori roz, cu 4 sau 5 petale și un parfum îmbătător. Este o iasomie care înflorește vara și are nevoie de multă căldură și de soare.

Iarna, trebuie protejată cu folii speciale pentru că nu rezistă prea bine la îngheț. În rest, crește viguroasă pe suporturi înalte, face multe ramuri, dar poate fi tăiată după prima înflorire, să devină mai bogată.

Iasomia cu flori bătute

Florile ei arată ca niște trandafirași mici și albi, cu un parfum amețitor. Cunoscătorii o știu după numele știinșific jasminum sambac și toți o apreciază drept cel mai spectaculos soi de iasomie.

I se mai spune și iasomia arabă pentru că este cultivată intens în țările orientale și arabe.

Iubește mult căldura și umezeala, de aceea este mai bine să o cultivi în ghivece largi de argilă și să o adăpostești în casă sau în seră pe timpul iernii. Buchetele ei de flori bătute sunt deosebite și vor înflori bogat dacă au mult soare.

foto: wikipedia