Mută cactușii din ghivece, dacă sunt prea înghesuiți sau dacă au crescut prea mari.
În general, cactușii de mici dimensiuni pot rămâne în același vas aproximativ 4 sau 5 ani, pentru că rădăcinile lor cresc lent.
Chiar dacă nu le schimbi vasul, este indicat la 2 sau 3 ani să le schimbi pământul, iar cea mai bună perioadă să faci acest lucru este iarna.
Cât de mari să fie ghivecele
Cactușii de deșert, mici și rotunzi, cresc foarte lent și nu au nevoie de vase prea mari. Poți alege ghivece rotunde de mărime medie, de două ori mai largi decât diametrul cactusului. Dar cactușii care cresc pe verticală și se înalță rapid, au rădăcini lungi și au nevoie de vase mari. Diametrul ghiveciului, în acest caz, trebuie să fie cel puțin cât jumătate din înălțimea cactusului.
Cactușii din ghivece, rezistenți și, totuși, sensibili
Cactușii din ghivece par rezistenți, nu trebuie udați prea des și nici nu necesită îngrijiri speciale. Indiferent de anotimp, ei au nevoie de multă lumină, de soare și de căldură. Pot trăi zeci de ani, dacă au condițiile cele mai bune de trai. În schimb, sunt sensibili când vine vorba de pământ.
Este indicat să cumperi pământ special pentru cactuși sau să folosești un pământ de calitate de la florărie, pe care să îl amesteci cu nisip și perlit fin.
La baza ghiveciului, este indicat să pui un strat de nisip de aproape un deget pentru a permite o bună scurgere a apei. Rădăcinile cactușilor nu suportă umezeala în exces și apa trebuie să fie ușor drenată prin găurile vasului.
Ca să nu te înțepi când transplantezi cactușii, folosește mănuși din cauciuc gros și manevrează-i cu grijă să nu le strivești tulpina delicată.
Ține minte!!!
În timpul plantării și 2 săptămâni după transplantare cactușii nu se udă și nu se mută din loc în loc. Alege un spațiu umbros pentru cactușii din ghivece care au fost proaspăt transplantați și lasă-i 10 zile să se acomodeze cu noul pământ. Mai târziu, îi poți uda câte puțin, o dată pe săptămână.
sursa foto: 123rf.com