Chiar dacă este zăpadă în livadă și nopțile sunt geroase, este timpul pentru tratamentele pe bază de ulei horticol. Acest ulei este o bază bună pentru insecticidele eficiente care distrug viermii și gândăceii ascunși sub scoarță.

Acarienii, păduchii de San-Jose sau afidele vor face ravagii în pomii fructiferi de îndată ce vine primăvara și vor distruge mugurii de flori, dacă nu acționezi la timp. Tratamentul cu ulei horticol nu îi va distruge pe toți, dar va elimina cea mai mare parte a dăunătorilor, ușurându-ți munca la început de primăvara când vei continua tratamentele de protecție.

Ce conține și cum se aplică un tratament cu ulei horticol

Sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, după ce zăpada se topește de pe crengile pomilor, este momentul potrivit pentru un tratament de iarnă. În ulei se dizolvă insecticide eficiente, soluțiile fiind ușor de găsit în magazinele de profil. De obicei se folosește imidacloprid sau acetamiprid.

Tratamentul cu ulei horticol se aplică într-o zi însorită, cu temperaturi ușor pozitive, astfel încât uleiul să pătrundă ușor în scoarța pomilor. Aici, el va acționa ca un agent de sufocare și va distruge nu doar insectele, ci și larvele sau ouăle lor, aflate în stare latentă.

Tratamentul pe bază de ulei insecticid se aplică întotdeauna la 3 săptămâni după tratamentele pe bază de cupru și într-o perioadă în care nu se anunță precipitații timp de cel puțin 3 – 5 zile.

Ce pomi au nevoie de ulei horticol iarna

Piersicul și nectarinul nu au nevoie de acest tratament, de obicei, dar merii, perii, prunii sau gutuii sunt mai bine protejați cu ulei horticol. La cireș sau vișin se aplică acest tratament numai dacă au fost atacați de insecte în anul anterior.

Stropirea cu ulei horticol trebuie să se facă uniform, eventual cu un atomizor, și cu mult timp înainte să se umfle primii muguri.

sursa foto: 123rf.com