Iarba mâței este înrudită cu menta, dar face parte dintr-o familie de plante cu numele nepenta, originare din zonele calde ale Europei și Asiei. Cătușnica, după cum mai este ea cunoscută la noi, conține un ulei volatil puternic, nepetalacton, care acționează ca un drog ușor asupra micilor feline.

Unele pisici salivează puternic, altele chiar vomită dacă mănâncă din plantă, dar cele mai multe sunt încântate de mirosul ei și se relaxează.

Efectele mai puțin dorite precum amețeala și salivația durează de obicei 10 minute. Dacă pisica ta se simte totuși rău, nu îi mai da niciodată iarba mâței.

De ce le place atât de mult pisicilor

Datorită uleiului volatil emanat de crenguțele tinere și de flori, iarba mâței se pare că le relaxează și le dă o ușoară stare de euforie. Aproximativ 60% dintre pisici reacționează la această plantă și cele mai multe devin mai blânde și chiar mai jucăușe.

Sunt destule pisici care nu au nicio reacție la cătușnică, în schimb este posibil să aibă o reacție ciudată la valeriană. Iarba mâței nu este singura plantă care acționează ca un drog asupra felinelor de apartament.

Cercetătorii susțin că majoritatea pisicilor adoră iarba mâței și că ar avea efect asupra lor ca LSD-ul sau marijuana. Pentru multe feline mirosul plantei este stimulant și afrodisiac, având în vedere că unele pisici se rostogolesc cu plăcere pe podea și au un comportament similar ca în perioada de împerechere.

Cum și când poți folosi iarba mâței sau cătușnica

Studiile au arătat că efectul puternic al plantei durează aproximativ 10 minute, după care pisica devine imună la parfumul plantei timp de aproape o oră. Cele mai multe pisici preferă să roadă crenguțele, dar vestea bună este că nu are urmări negative și nu provoacă stări de rău persistente.

Micul drog poate fi folosit pentru a dresa pisica sau pentru a o ajuta să învețe un obicei nou, precum cel de a sta cuminte când îi tai unghiile. Profită dacă pisica ta este relaxată după ce a mirosit iarba mâței și folosește imediat cleștișorul de gheare.

Mai poți folosi cătușnica uscată, presărată pe lângă litieră, să o înveți care este locul adecvat pentru necesitățile fiziologice.

Mai poți folosi câteva fire uscate din această plantă pentru a învăța pisica să mănânce un anumit preparat bun și sănătos, dar pe care ea îl refuză pentru că nu îl cunoaște. Este ca și cum ai adăuga puțină mentă în limonada ta de fructe.