Medicii veterinari recomandă o dietă echilibrată, dar mulți dintre ei susțin că preparatele umede sunt mult mai indicate. Ambele tipuri de hrană au avantajele și dezavantajele lor.

Hrana uscată se poate păstra mai mult timp, este mai sățioasă și conține mai puțini conservanți fiind dezhidratată. Pe de altă parte, hrana umedă este mai gustoasă și este preferată de multe animale. Dar este mai scumpă, trebuie consumată imediat și conține mai mulți conservanți.

Caloriile sunt importante

Specialiștii atrag atenția că hrana uscată conține mai multe calorii. Bobițele fiind uscate și ușoare, stăpânii au tendința de a umple castroanele pisicii sau ale câinelui mai des, ceea ce duce la supraalimentare și obezitate, mai ales în cazul animalelor bătrâne.

În general, medicii veterinari recomandă hrana uscată, însoțită de apă proaspătă, lapte sau supă, pentru animalele tinere și active. Pentru animalele mai în vârstă și sedentare, este recomandată hrana umedă, pentru că se face digestia mai ușor.

Aceasta din urmă, însă, conține mai puține calorii și este mai puțin sățioasă, iar animalul cere mai des de mâncare. Trebuie controlate porțiile pentru a preveni obezitatea, mai ales în cazul animalelor sedentare.

Hrana umedă, recomandată în cazul problemelor de sănătate

Fie că este vorba de pisici, fie că este vorba de câini, dacă animalele au probleme cu tractul urinar, cu rinichii, cu stomacul sau dacă au diabet, stăpânii sunt sfătuiți să le ofere hrană umedă special concepută pentru afecțiunile respective.

Veterinarii recomandă și hrana gătită în casă din ingrediente simple și sănătoase, alese în funcție de problemele de sănătate ale animalului.

Câtă vreme hrana pe care o pui în farfuria animalului tău este de calitate și respectă un echilibru just între proteine, carbohidrați, grăsimi și minerale, știi că micul patruped sau mica felină primește un meniu complet și sănătos.