În această perioadă, la sfârșitul lunii martie sau, cel târziu, la început de aprilie, este momentul prielnic să plantezi hortensiile în grădină. Este important să alegi un loc parțial umbrit și ferit de vânt, pentru că floarea este mare amatoare de căldură. Inflorescenţele trăiesc între patru şi şase săptămâni şi îşi schimbă culoarea. La început sunt pale, albe sau crem, după care se colorează în roz sau albastru. Florile trebuie tăiate când încep să se înverzească pentru a lăsa şi tulpinele vecine să se dezvolte.

Poți obține flori de un albastru intens, dacă presari la rădăcină coji de portocală și de grepfruit.

Solul dictează culorile hortensiilor

Culoarea hortensiilor este fascinantă, dar nuanţele buchetelor mari de flori sunt date de compoziţia solului. Doar varietăţile albe nu îşi schimbă culoarea. Dacă vrei să fie roz, trebuie să adaugi la rădăcină pământ cu pH alcalin. Dacă îţi plac florile albastre, se recomandă un sol mai acid. Important este să o plantezi în pământ de bună calitate, deoarece are nevoie de numeroase minerale şi nutrienţi pentru a se dezvolta. Foloseşte două sau trei părţi de pământ de flori din comerţ, o parte bălegar uscat şi o parte turbă. În privinţa locului, hortensia iubeşte doar soarele de dimineaţă, aşa că este bine să o plantezi spre nord.

 Are nevoie de sol bine udat

Hortenesia este mare iubitoare de apă. Dacă nu este suficient de bine udată, poate fi atacată de ciuperci. Chiar de la plantare, trebuie udat lăstarul din abundenţă cu stropitoarea. Este foarte important să nu se ofilească primăvara, când apar mugurii florali. Dacă ai folosit un pământ bogat, nu este nevoie să mai aplici fertilizator, decât după două luni de la plantare. Iarna, plantele sunt rezistente până la -15˚C, dar trebuie acoperite cu paie. Florile uscate se lasă pe tije peste iarnă pentru a proteja de îngheţ lăstarii tineri de sub ele.

 Vara, hortensia se înmulţește prin marcotaj

Sapă o groapă în apropierea plantei, îndoaie o tulpină mai lungă şi înlătură cu un briceag un inel de 2,5 cm din scoarţa tulpinii. Acoperă locul tăiat cu pământ şi lasă aproape 30 cm din vârful tulpinii afară. Noua plantă va fi gata de transplantat în iarna următoare.

Photo credit: Swallowtail Garden Seeds / Foter