Copacul cu ghiocei poartă numele de Halesia carolina și este plin de surprize când înflorește. Chiar înainte să se dezvolte bine frunzele, pe ramurile delicate ale copacului apar buchețele de flori albe, foarte asemănătoare cu ghioceii.

La copacii maturi, fructele din anul anterior rămân pe ramuri până în lunile februarie și martie, astfel că de multe ori vei vedea flori și fructe pe aceleași crenguțe. Dar iată ce trebuie să știi despre acest copac și cum îl poți cultiva.

Copacul cu ghiocei iubește solurile umede

Pe lângă faptul că este foarte rezistent la frig, el este rezistent la umezeală, ba chiar îi priește un sol mai umed, în apropiere de ape, lacuri sau râuri. Important este ca zona în care îl plantezi să fie însorită sau parțial umbrită și să îmbogățești solul cu multă turbă, anual, deoarece îi place pământul mai acid.

Un copac înalt și viguros

Trebuie să alegi de la bun început un loc larg pentru copacul cu ghiocei. Acesta se prinde ușor și crește constant până la înălțimi de peste 5 – 6 metri în grădină. În zonele sălbatice poate ajunge și la 9 metri înălțime.

Este un copac frumos și util, crește viguros și tulpina se poate îngroșa la bază la fel ca a salcâmului. Coroana poate fi rotunjită prin tăieri făcute după înflorire. Face umbră și poate fi plantat lângă casă, dar la o distanță de aproximativ 2 – 3 metri de fundație, pentru a lăsa loc rădăcinilor să se dezvolte.

Și fructele lui au o formă deosebită, nu doar florile. Astfel că de primăvara, până iarna te poți bucura de mici surprize din partea acestui copac.

foto: wikipedia