CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Azi poți găsi pe rafturile magazinelor, la accesorile de bucătărie, hârtia cerată, hârtia de copt și hârtia siliconată. Fiecare dintre ele are anumite calități și trebuie folosite în consecință.

Dar cea mai des cumpărată și utilizată este hârtia de copt, care este tratată cu anumite soluții chimice pentru a rezista la temperaturi mari în cuptor.

Hârtia de copt, cum și când se folosește

Aceasta are de obicei culoare alb-gălbuie și se folosește în tăvile de copt în special pentru blaturi de tort, pentru prăjituri, dar și pentru alimente care conțin puțină grăsime, pentru a nu se lipi de pereții tăvilor. Mai poate fi folosită și pentru pește sau rulouri din carne învelite în papiotă.

Hârtia de copt rezistă până la temperaturi de 200 de grade Celsius. Dacă ai anumite preparate din carne care trebuie gătite la o temperatură mai ridicată, spre exemplu, la 220 de grade Celsius, atunci este bine să folosești hârtia siliconată, care este mai scumpă, dar rezistă mult mai bine în cuptor și nu arde alimentele.

Hârtia de copt nu este periculoasă pentru sănătate, deoarece substanțele cu care este tratată nu pătrund în alimentele pe care le coci, decât la temperaturi mult mai mari decât cele la care setezi tu cuptorul de acasă.

De asemenea, ea nu schimbă cu nimic culoarea sau gustul preparatelor, din contră ajută la păstrarea unei culori frumoase și apetisante, previne arsurile și păstrează mai bine aroma condimentelor.

Ce proprietăți are hârtia cerată

Această hârtie are de obicei o culoare mai închisă, maronie, și este tratată cu parafină pentru a căpăta aspectul cerat. Hârtia cerată de calitate trebuie să aibă un strat de parafină pe ambele fețe.

Principala ei calitate este aceea de a preveni umezirea alimentelor, de aceea este foarte bună să păstrezi alimentele la frigider învelite în hârtie cerată.

Chiar dacă este impermeabilă, nu toate tipurile de hârtie cerată rezistă la temperaturi mari în cuptor, de aceea nu este recomandată pentru coacere. Citește cu atenție eticheta să vezi dacă hârtia cerată cumpărată de tine este recomandată și pentru cuptor.

Hârtia cerată nu se pune în tavă pentru a coace în ea, în schimb se poate folosi drept capac să acoperi un bol cu mâncare la cuptorul cu microunde. Astfel, nu mai sar picături de grăsime și de sos pe pereții cuptorului.

Hârtia cerată mai poate fi folosită și pentru a depozita haine din mătase naturală, deoarece le protejează de umezeală, de mucegai și de molii.