Îngrijirea şi hrana unui hamster auriu nu necesită eforturi financiare. Dar trebuie să respecţi câteva reguli esenţiale ca el să capete încredere în tine şi să deveniţi prieteni. Este un animal mic şi delicat, care are nevoie de protecţie. Nu depăşeşte 18 cm în lungime, iar ciclul de viaţă este foarte scurt, de trei sau patru ani. Hamsterul are auzul şi mirosul foarte bine dezvoltate, dar vederea slabă. El te va recunoaşte în primul rând după miros, ca atare, oferă-i hrana din mâna ta chiar din prima zi când îl aduci acasă.

Hamsterii pot alerga în rotiţa lor şi 5 km pe noapte, fiind foarte activi după lăsarea întunericului.

Talaşul este obligatoriu

Hamsterii aurii provin din stepa siriană unde îşi duc viaţa singuratici, în vizuine săpate în pământ. În anul 1930 au fost capturaţi primii pui sănătoşi din care s-au născut, prin încrucişări, hamsteri cu blăniţa colorată în diverse nuanţe de galben, crem, portocaliu, maro-roşcat, gri, fumuriu şi negru. Când îţi alegi un hamster drept animal de companie, trebuie să ştii cât mai multe despre el. Cumpără-i o cuşcă cu gratii, o rotiţă din plastic pentru alergare, jucării din lemn pentru ros şi mult talaş. Cuşca trebuie să fie cât mai mare pentru că le place foarte mult să facă mişcare noaptea.

Poți îmblânzi hamsterul cu fructe

Alimentaţia hamsterilor trebuie să fie mereu proaspătă: legume, seminţe mari de cereale, lucernă, trifoi, fân şi multe fructe, în afară de citrice. El mănâncă zilnic doar 10-12 g de hrană, aşa că nu trebuie să îi pui în cuşcă prea multe alimente. Raţia zilnică de apă este de 8-10 ml. Dă-i bucăţi mici de legume şi fructe din mâna ta, printre gratii. Încet, încet, el va căpăta încredere în tine şi vei reuşi să bagi mâna în cuşcă şi să îl ademeneşti în palma ta.

Din legile hamsterilor…

  • Nu mă trezi când dorm, pentru că mă sperii şi te muşc!
  • Mângâie-mă uşor şi cu delicateţe!
  • Nu-mi face baie niciodată pentru că răcesc uşor!
  • Nu mă scăpa din mână când te joci cu mine!
  • Trebuie să rod mereu câte ceva pentru că dinţii mei cresc în continuu!
  • Fă-mi o cutie din lemn sau carton în care să dorm!
  • Nu îmi aduce un tovarăş de cuşcă pentru că nu o împart cu nimeni!

sursa foto: Foter.com