CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Hainele din in au regulile lor de întreținere și curățare. Înainte de toate, trebuie să știi că nu este indicat să le speli la mașină, mai ales dacă s-au pătat.

Dacă îți verifici garderoba de vară și observi că hainele tale din in au intrat la apă, s-au pătat la subraț de la deodorante sau și-au pierdut linia lor frumoasă, ar fi bine să ții cont de sfaturile de mai jos atunci când le speli.  

Cum speli corect hainele din in

Ține cont de faptul că apa la temperaturi foarte ridicate, de peste 40 de grade, înălbitorii și detergenții puternici deteriorează inul. În al doilea rând, nici nu se recomandă să speli hainele din in la mașină. Inul intră imediat la apă, mai ales dacă este o țesătură lejeră și rarefiată.

Hainele din in se spală preferabil de mână, cu apă ușor călduță, și se folosește o cantitate mică de detergent. În apa în care le speli, se pune bicarbornat sau se poate pune puțin oțet alb, care ajută fibrele de in să se înmoaie și să fie mai elastice.

Hainele din in se pot clăti tot în apă cu oțet, apoi în apă călduță simplă.

Hainele din in nu se storc prin răsucire

Evită să storci hainele din in prin răsucire, așa cum faci cu tricourile din bumbac, spre exemplu. Hainele din in se împachetează și se presează bine, apoi se întind bine la cusături și se lasă la uscat în aer liber, însă la umbră.

Soarele poate să îngălbenească inul și să usuce prea repede materialul, care va deveni mai rigid și se va strânge.

Cum se curăță petele de la subraț

Dacă ai cămăși sau bluze din in alb sau bej, care s-au îngălbenit la subraț, de vină este deodorantul care atacă fibrele naturale. La fiecare spălare, pune puțin oțet alb pe pete și lasă-l să acționeze timp de 15 minute, apoi spală de mână bluza respectivă cu apă călduță și un detergent lichid delicat, fără înălbitor.

Cum se calcă bine hainele din in

În pofida faptului că este un material mai aspru și mai rigid decât bumbacul sau decât lâna, inul se șifonează cel mai ușor. Fie că este o țesătură mai groasă de in sau una mai subțire, de vară, materialul făcut din in se șifonează imediat. Dar inul se poartă lejer, în zilele călduroase, și nu trebuie călcat la dungă. Nici nu se recomandă să calci inul la temperaturi mari.

Folosește un fier de călcat cu aburi sau o batistă de bumbac umedă, atunci când calci inul. Insistă la cusături, întinde bine haina să își păstreze linia croielii și ai grijă să nu o arzi cu fierul încins. Inul nu trebuie călcat perfect, oricum se șifonează! Trebuie doar să vină bine pe tine și să îți ofere confort în zilele calde.