Cu materialele și aditivii de azi, se poate renova mult mai ușor bucătăria, spre exemplu, fără să mai scoți gresia veche. Zidarii, în general, te sfătuiesc să elimini vechea pardoseală, dar există și cazuri în care gresia nouă se poate monta peste gresia veche. De asemenea, se poate monta și parchet din vinil peste gresie.

Ce avantaje ai!

Timpul de lucru se reduce considerabil. Un zidar priceput tot muncește două, trei zile să scoată din bucătărie gresia veche.

Nu îți mai bați capul cu sacii de moloz, al căror transport costă destul de mult.

Nu mai faci mizerie, praf care zboară prin toată casa și zgomot greu de suportat de către vecini.

Ce dezavantaje ai!

Nivelul dușumelei se ridică cu 2 – 4 centimetri, deci ușile nu se mai potrivesc și trebuie să te gândești din timp cum le poți ajusta după ce pui gresie nouă.

Dacă ușile nu pot fi ajustate sau nu le poți schimba, mai bine scoți gresia veche. E mai ieftin decât să montezi uși noi.

Dacă ai țevi sau cabluri care trec pe sub gresia veche, trebuie să ții cont de acest lucru.

Ține cont și de faptul că dușumeaua cu gresie nouă va fi mai înaltă față de celelalte camere și trebuie să montezi un prag care maschează diferența.

Cum se pune gresie nouă peste cea veche

În primul rând, este important ca dușumeaua de gresie veche să fie perfect plană. Denivelările vor duce la alte denivelări mai mari și gresia nouă nu se va îmbina estetic.

Se verifică fiecare placă din gresia veche cu un ciocan. Dacă sună a gol, se scoate și locul se umple cu mortar, având grijă să fie peste tot la același nivel.

Se curăță foarte bine gresia veche cu apă și detergent, ca să nu aibă pete de grăsime sau depuneri de calcar.

Se aplică un grund special pentru gresie și apoi o șapă autonivelantă specială, care poate adera și la suprafețele lucioase.

Se aplică un grund special pentru montarea gresiei și apoi adezivul special, folosind gletiera cu dinți. Se pune adeziv și pe suport și pe plăcile noi de gresie, să se lipească bine.

Chitul se aplică a doua zi folosind o gletieră de cauciuc, pentru a nu distruge suprafața plăcilor noi de gresie.

Ce mai poți monta peste gresia veche

Dacă se pune o șapă de calitate peste vechea gresie, se poate monta deasupra aproape orice tip de dușumea, nu doar gresie nouă. Poți pune parchet laminat, poți pune linoleum de calitate sau parchet rezistent la apă, dacă e vorba de baie. Atenție, însă, niciun parchet rezistent la apă nu va face unei inundații din vecini. Acesta rezistă la petele de apă sporadice, și nu la inundație. Este recomandat și parchetul pentru trafic greu pentru hol și pentru bucătărie, dar nici acesta nu rezistă la inundații.

foto: 123rf.com