Știai că trebuie să te ridici în picioare, dacă cineva îți întinde mâna și vrea să facă cunoștință cu tine? Este una dintre cele mai frecvente greșeli de etichetă pe care le facem fără să știm regulile.

Niciodată nu se dă mâna cu cineva stând pe scaun. Este nepoliticos. Trebuie să te ridici în picioare, chiar dacă ești femeie, chiar dacă ești mai în vârstă față de persoana cealaltă.

De la întâlniri, petreceri, spectacole, la mesele în familie, de la modul în care te îmbraci, la modul în care reacționezi față de ceilalți, codul bunelor maniere are reguli simple și de bun simț pentru orice împrejurare.

Bunele maniere în societate. Ce greșeli de etichetă să eviți

Se răspunde întotdeauna la salut cu un zâmbet, și nu cu mâinile în buzunare sau privind în altă parte.

Este o gravă ofensă să nu răspunzi la salutul unei persoane care îți întinde mâna.

Este elegant să te prezinți singur într-un cerc mai larg de oameni, dacă nu are cine să te prezinte.

Băieții și bărbații trebuie să își scoată căciula sau șapca atunci când salută o femeie și tot ei trebuie să salute primii persoanele de sex opus.

În spațiu public, dar și acasă la cineva, se întreabă întotdeauna unde este ”toaleta”, nu unde este ”baia”.

Dacă inviți pe cineva în oraș, regulile de bun simț spun că tu trebuie să plătești consumația, chiar dacă ești femeie și invitatul tău este un bărbat.

În public, pe bancă în parc, la restaurant sau la cinema, ca femeie trebuie să ai o ținută elegantă, să ții picioarele apropiate sau să încrucișezi gambele, dar fără să depărtezi picioarele, chiar dacă porți pantaloni. 

La restaurant, cine achită nota, lasă și bacșiș chelnerilor, în medie de 10 – 15% din totalul consumației. Dacă ieși cu prietenele la masă, bacșișul se împarte între voi. Nu este recomandat să lași un bacșiș prea mic, pentru că acest lucru înseamnă că nu ai fost mulțumită de servire și de chelneri.

Reguli de conduită în transportul în comun

Călătorii care coboară din tren sau autobuze au prioritate.

La urcare, sunt lăsate înainte persoanele în vârstă, femeile și copiii.

Locul de la geam trebuie oferit copiilor sau femeilor.

Bărbații și tinerii trebuie să ofere locul bătrânilor și femeilor, în mod deosebit femeilor însărcinate.

Bărbatul care însoțește o femeie în autobuz sau tren nu o va părăsi pentru a ocupa un loc liber. Este una dintre cele mai comune greșeli de etichetă văzute în tramvai sau metrou. Bărbatul va rămâne lângă partenera sa în picioare, chiar dacă aceasta nu vrea să se așeze.