Gloxinia (sinningia speciosa) este o rudă de talie mai mare a violetelor africane şi este originară din Brazilia. Este o plantă excelentă de ghiveci şi este iubită pentru florile ei mari şi graţioase, dar şi pentru că emite destul de puţine pretenţii.
Cum îngrijeşti gloxinia
Gloxinia înfloreşte până toamna târziu dacă îi laşi un răgaz de trei luni peste iarnă. Are nevoie de compost cu turbă, bine drenat, care să lase apa să se scurgă uşor să nu mucegăiască bulbii. Toamna târziu, când pier şi ultimele flori, redu udarea treptat până când se ofilesc frunzele. Din noiembrie şi până în februarie, bulbii nu mai trebuie udaţi deloc. La începutul lui martie, schimbă-le pământul şi aşteaptă până apar primele frunzuliţe. Abia de atunci este bine să îi uzi din nou. Ai grijă să nu expui planta în plin soare şi nici să nu ajungă apă pe frunze sau pe flori.
Înmulţirea prin bulbi
Cea mai uşoară metodă de a înmulţi planta este cu ajutorul bulbilor. Primăvara, când le schimbi pământul, separă bulbii foarte tineri de cei maturi şi plantează-i în ghivece separate. Gloxinia se mai poate înmulţi şi prin seminţe sau frunze, dar sunt metode mult mai dificile. Frunzele mari şi sănătoase se pun în apă minerală toamna. Până primăvara vor forma deja o reţea fină de rădăcini, dar bulbul se va forma abia peste un an. Transplantează frunza din pahar în pământ abia când la baza ei se formează o nouă gloxinie minusculă. Seminţele trebuie plantate în octombrie şi ţinute lângă o sursă de căldură.
Verifică frunzele de insecte
Gloxinia este o plantă rezistentă la boli şi dăunători. Important este să nu o uzi în exces şi să îndepărtezi bulbii sau frunzele atacate de insecte. Dacă se ofileşte fără motiv, scoate bulbul din pământ şi verifică dacă nu este bolnav.