Florile de primăvară cu bulbi nu sunt deloc pretențioase. Iubesc frigul și de multe ori înfloresc înainte să se topească toată zăpada din grădină. Peste câteva săptămâni vor crește crocușii multicolori și ghioceii. Dar, printre ele, poți planta și gloria zăpezii. Este o plantă fascinantă, rezistentă, care se înmulțește singură și care va face din grădina ta un loc fermecat.

Cum se plantează Gloria zăpezii și ce îngrjiri necesită

Foarte puțin cunoscută la noi, gloria zăpezii se găsește mai degrabă de cumpărat de la magazinele on-line de plante și bulbi. La prima vedere, seamănă cu zambilele simple, dar ea este rudă bună cu lăcrămioarele și crinii de pădure.

Culoarea originală a florilor era albastră, dar au apărut și hibrizi albi și roz sau în două culori, cu vârful petalelor albastre și centrul alb. Fiecare bulb produce câteva frunze mici și ascuțite și o tulpină rezistentă pe care se pot dezvolta 3 până la 7 flori.

Gloria zăpezii se poate planta și în luna februarie, într-o zi însorită

Gloria zăpezii se poate planta și în luna februarie, într-o zi însorită

Bulbii se pot planta în grădină toamna, dar și la sfârșitul lunii februarie, în zilele mai călduroase, când poți săpa adânc pământul. Au nevoie de un sol fertil, cu mult humus, precum este cel de pădure, și de un loc plin de soare toată ziua.

Gloria zăpezii de poate planta și în jardiniere, pe balcoanele închise, dar neîncălzite, dacă este ținută la geam, să aibă multă lumină. Este indicată pentru borduri, în curte, sau pentru grădinile cu roci decorative.

Câteva sfaturi utile

Gloria zăpezii sau Chinodoxa după numele ei științific, se înmulțește ușor și poate deveni sufocantă pentru alte flori mai firave. De aceea, trebuie să alegi un spațiu în grădină care să fie numai al ei. După aproximativ 4 sau 5 ani, bulbii trebuie răriți.

După înflorire, lasă frunzele să se ofilească în mod natural și nu te grăbi să le tai. Astfel, în primăvara viitoare, vei avea mai multe flori.

sursa foto: 123rf.com