Ai observat în ultima vreme că pisica sau câinele tău bea mai multă apă şi urinează tot mai des? De vină poate fi căldura, dar ar fi bine să consulţi un medic veterinar, să nu fie bolnav de diabet. Iată şi alte simptome care trădează boala:

  • mănâncă mult, dar scade în greutate;
  • blana îşi pierde luciul şi frumuseţea;
  • începe să năpârlească;
  • devine apatic şi nu mai are chef de joacă;
  • vedere slabă şi chiar orbire.

Diabetul apare la orice vârstă, dar este întâlnit adesea după ce animalele împlinesc 5 ani.

Diagnostic şi îngrijire în caz de diabet

Medicul veterinar va stabili dacă este vorba de diabet analizând glicemia din sânge. Tot el va indica tratamentul necesar şi hrana cea mai potrivită. Mâncarea de regim este foarte importantă pentru micul patruped, lispită de grăsimi şi bogată în fibre şi minerale. În magazinele pentru animale se găsesc preparate speciale pentru animalele cu diabet. Dacă micul tău prieten are diabet zaharat, va avea nevoie de pastile sau injecţii cu insulină în fiecare zi. Medicul îţi va arăta cum se fac injecţiile sub piele, cu un ac foarte fin, şi îi poţi face tratamentul acasă.

Atenţie la kilograme!

Animalele grase suferă de diabet la maturitate mai frecvent decât cele care au o greutate normală. Pe de altă parte, sunt anumite rase predispuse să se îmbolnăvească de diabet la maturitate: din neamul pisicesc, birmanezele sunt mai des afectate, iar dintre rasele de câini: caniche, labrador, schnauzer pitic sau terrier.

Controlul glicemiei se face anual

Odată stabilit diagnosticul, respectarea tratamentului şi scăderea în greutate a pisicii sau a câinelui sunt foarte importante. Pentru fiecare specie în parte, există scheme specifice de tratament care includ fie administrarea de insulină, fie medicamente hipoglicemiante, după caz. Glicemia trebuie controlată frecvent, iar starea de sănătate a animalului trebuie evaluată o dată la 4 sau 6 luni. Diabetul este o boală care poate fi ţinută sub control şi este  uşor de diagnosticat, de aceea recomandăm analize de sânge complete cel puţin o dată la un an, menționează medicul veterinar Raluca Neagoe.

sursa foto: Foter.com