Cu timpul, am adunat tot felul de cuțite, unele pentru carne, altele pentru decojit fructele, altele pentru brânză sau pentru legume. Dar numai câteva s-au dovedit cu adevărat utile zi de zi, când pregătesc mâncarea. Lasând la o parte cuțitele cu forme curioase folosite doar în bucătăriile profesionale, iată care sunt cele mai bune cuțite din bucătărie pentru toate gospodinele.

Cuțitul bucătarului

Are lama lungă și lată de aproape două degete, dar este ascuțit la vârf. Este un cuțit lung și bine echilibrat, cu lama mai lungă decât mânerul, pentru a fi folosit pentru diverse alimente și ingrediente, de la carne, la legume de mari dimensiuni precum varza sau conopida. Este un cuțit universal, cel mai utile dintre cuțite din bucătărie și cel mai folosit. Deoarece este utilizat intens, ar fi bine să cumperi un cuțit de calitate, de preferat turnat dintr-o singură bucată de oțel, să reziste cât mai mulți ani.

Cuțitul pentru carne

Acest cuțit, cunoscut și drept cuțit pentru friptură, are lama la fel de lungă ca și cuțitul bucătarului, dar este mai îngustă și mai ascuțită la vârf. Se folosește pentru țesuturi moi și pentru carnea gătită. Nu trebuie confundat cu seturile de cuțite pentru friptură mai mici, care se folosesc la servirea mesei. Cu acest cuțit se porționează bucățile mari de carne și friptură.

Cuțitul pentru legume

Este un cuțit cu lama scurtă, îngustă, bine ascuțită și ușor, să poată fi manevrat pentru a tăia legume de mici dimensiuni, pentru a îndepărta cotoarele și semințele. Nu trebuie confundat cu acel cuțit special pentru decojire, care are lama mai subțire și adesea ușor curbată.

Cuțitul pentru decojit

Este un cuțit special, folosit la început doar de bucătarii profesioniști, dar care a devenit tot mai căutat și de gospodine. Cu lama lui ușor curbată, pot fi decojite ușor legumele sau fructele rotunde, iar cu vârful subțire se curăță ușor semințele sau se îndepărtează zonele pătate și înegrite.

Cuțitul pentru pâine

Este întotdeauna zimțat, cu zimți mari și puternici, să taie ușor chiar și cele mai crocante cruste. Este un cuțit cu lama foarte lungă, dar îngustă și bine ascuțită. Indiferent cât este de pufoasă sau moale pâinea, poți tăia ușor felii egale cu acest cuțit.

Satârul

Este un cuțit masiv, greu, de obicei turnat dintr-o bucată, cu o lamă groasă și lată, dar foarte bine ascuțită. Cu el poți tăia articulațiile, cartilajele și oasele de pasăre sau de pește. Pentru oasele mari de porc și de vită vei avea nevoie de o mică toporișcă.

Alte cuțite din bucătărie pe care trebuie să le ai

Cuțitul pentru roșii este un cuțit mic, cu o lamă îngustă, puțin mai lungă decât mânerul, dar zimțat, să poată tăia coaja lucioasă a roșiilor fără probleme.

Satârul pentru verdeață este preferatul meu, are lama foarte subțire și ușoară, pentru a tăia chiar și cele mai moi frunze de pătrunjel sau mărar. Lama lui este foarte lată, pentru a lua verdețurile de pe tocător și a le pune în vasul în care fierbe mâncarea. Cu acest satâr pot să toc mărunt nu doar verdețurile, ci și feliile de legume și fructe pentru salată sau ouăle fierte.

Cuțitul pentru cașcaval și pentru brânza moale, care are lama decupată și curbată, pentru a împiedica feliile de brânză să se mai lipească de cuțit.

Nu îți trebuie multe cuțite, dar cele mai utile cuțite din bucătărie, precum cele prezentate mai sus, trebuie să fie din materiale de calitate și să aibă lamele bine ascuțite, ca să îți fie de ajutor!

foto: 123rf.com