Să începem cu un mic secret! Octombrie este cea mai bună lună pentru plantarea bulbilor de narcise, iar noiembrie este luna cea mai potrivită pentru bulbii de lalele. Bulbii de narcise au nevoie de zilele calde de octombrie să se acomodeze cu terenul, în schimb bulbii de lalele au nevoie de umiditatea lunii noiembrie să tragă seva din pământ până la venirea înghețului.
Pregătește bine terenul și nu te zgârci cu îngrășămintele
Sapă adânc, înlătură rădăcinile, ierburile și bolovanii pe care îi găsești pe terenul unde vrei să plantezi florile de primăvară. Mărunțește bine pământul și adaugă o cantitate apreciabilă de compost sau gunoi de grajd bine afânat. Bulbii de primăvară sunt iubitori de minerale și consumă mai multe resurse decât alte flori de grădină.
Alege bulbi sănătoși și fermi
Cu cât sunt mai rotunzi, mai fermi și mai curați, cu atât sunt mai buni! Bulbii trebuie să fie sănătoși pentru a rezista la îngheț și pentru a face flori frumoase anul viitor. Ai grijă să nu fie tăiați sau ciupiți de insecte. Și plantează-i întotdeauna cu partea plată în jos. Dacă bulbii au o formă mai ciudată și nu ești sigură, plantează-i într-o parte. Mugurele va găsi singur drumul către lumină când vine căldura.
Plantarea bulbilor: cei mici întotdeauna aproape de sol
Există o regulă generală ca bulbii mici să fie plantați la 5 – 6 cm adâncime, iar bulbii mai mari precum cei de lalele sau zambile, 7 – 10 cm adâncime. Ține cont de această regulă și presară apoi un strat gros de frunze călduroase peste straturile de bulbi. La primăvară, vei aduna ușor cu grebla frunzele și vei descoperi primii bulbi încolțiți.
Și încă un secret!
Bulbii de lalele și zambile degenerează de la un an la altul, dacă sunt lăsați în pământ. Este bine să îi scoți în lunile iulie – august, să îi cureți bine și să îi lași să se usuce într-o cămară răcoroasă, în hârtie cerată. În luna noiembrie, îi replantezi și vei avea mereu flori mari ca în serele din Olanda.
sursa foto: 123rf.com