Ghid pentru alegerea celor mai utile jucării. Ce spune psihologul

Psihologul Tedy Creștin este de părere că ”nu există un numpăr optim de jucării pe care să-l aibă un copil. Dacă jucăriile sunt folosite pentru a imagina jocuri cu părinții sau cu alți copii, dacă ele constituie un mijloc de apropiere, comunicare, relaționare, atunci nu există o limită. Sigur, ar fi bine să fie o moderație în viteza cu care adulții îi cumpără jucării. Dacă vor achiziționa foarte multe într-un timp scurt, micuțul se va obișnui cu un stil de viață consumerist, cu o fericire dependentă de shopping și de multitudinea obiectelor din jur. De asemenea, există riscul de a nu mai aprecia ceea ce are și de a dezvolta dorința de a avea mereu altceva nou”.

Ghid pentru alegerea celor mai utile jucării. Ce spune Academia Americană de Pediatrie

Academia Americană de Pediatrie susține într-un raport dat publicității în decembrie 2018 că jucăriile simple sunt cele mai benefice copiilor. Specialiștii îi avertizează pe părinți că ar trebui să-și țină departe odraslele de jucării cu multe luminițe, zgomotoase și, mai ales de gadget-uri electronice. Când vezi ofertele din magazinele de profil, este foarte greu să le alegi pe cele mai potrivite copilului tău. Cel mai bine ar fi să te ferești de cele care-ți atrag atenția mai mult, violent colorate sau cu multe funcții, și să le alegi pe cele mai simple, care favorizează interacțiunea socială și imaginația. Lemnul este unul dintre materialele care favorizează cel mai bine învățarea, pe când plasticul ar fi de ocolit.

Citește și: 7 moduri prin care poți întârzia dezvoltarea creierului copilului tău

Ghid pentru alegerea celor mai utile jucării. Jucării utile dezvoltării cognitive

Jocul este esențial pentru dezvoltarea copiilor pentru că aduce o contribuție de neprețuit dezvoltării cognitive, fizice, sociale și emoționale, cu condiția ca jucăriile și jocurile să fie bine alese. Cele mai bune jucării sunt cele care îi îndeamnă pe cei mici să apeleze la imaginație, nu le dau variante pe tavă și stimulează interacțiunea. Jucăriile digitale nu oferă aceleași beneficii. Jocurile video, programele pe computer, cărțile care au voce înregistrată susțin că oferă beneficii educaționale, dar specialiștii care au efectuat studiul citat nu sunt de aceeași părere. Un copil care joacă fotbal pe tabletă nu are aceleași beneficii ca unul care face sport în viața reală.

Ghid pentru alegerea celor mai utile jucării. Obiecte care imită viața reală

Oricât de complicat și creativ ar fi un joc video, micuții învață mai multe din jocul creativ cu puține obiecte, în care pretind că sunt anumite personaje sau din construirea cu cuburi a unui castel ori din completarea unui puzzle. Dezvoltarea creierului, interacțiunile verbale și sociale, activitatea fizică sunt mijlocite de jucăriile clasice, cum sunt păpușile sau animalele de pluș. Sunt indicate și obiectele care imită viața reală, cum ar fi vehicule, ustensile, alimente din lemn, blocuri de construcție. În jocul în care imită anumite situații reale, copii pot folosi cuvinte pentru a descrie și chiar a-și regla emoțiile. Rezolvarea problemelor este un alt aspect pe care îl pot învăța așa. În plus, își dezvoltă motricitatea fină, limbajul, abilitățile cognitive, vederea în spațiu și primele abilități matematice.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

 

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI