Acest ghid de supraviețuire cu copiii în izolare conține câteva idei de activități și moduri de a petrece plăcut timpul în carantină. Cel mai important aspect este legat de organizarea programului zilnic”, spune psihologul Paul Dîrmon.

Citește și: Virale din izolare. Idei de activități fizice pentru copii acasă

Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Program stabil

”Avem nevoie de un program, pe care să-l respectăm. Dacă nu există predictibilitate, se amplifică sentimentul pierderii controlului. În asemenea condiții, poate crește nivelul de anxietate, iar micuțul poate deveni mai agitat. Este bine să afișăm orarul pe perete. Pentru cei care nu știu să citească vom desena sau decupa imagini pe care le vom lipi pe o foaie. Încearcă să păstrezi cât mai mult din rutina pe care o avea. Astfel, el va avea un sentiment al siguranței și stabilității.

Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Activități variate

Pe cât posibil, să desfășurăm cu micuțul atât activități educative, cât și activităţi creative și recreative”, ne sfătuiește psihologul. Vom face temele propuse de profesori, educatori, școala și grădinița acasă. Dar să nu uităm și că are nevoie de pauze și de mișcare fizică. Putem comanda o trambulină de apartament sau lăsa copilul să sară pe o saltea pe jos. Există pe internet idei de ștafete și trasee organizate prin casă. Astfel, îl vei stimula să facă mai multă mișcare și-și va consuma energia. Lasă-l și să se plictisească puțin sau să aleagă ceea ce-i place să facă. Totodată, ” ar fi bine să se uite mai puțin la televizor, telefon, tabletă mai puțin în această perioadă și nu numai”, spune Paul Dîrmon.

Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Lecții și distracție

Poți să organizezi astfel lucrurile, încât să existe variație. De exemplu, ”astăzi modelăm plastelină, mâine colorăm, poimâine lucru manual sau jocuri de construit. Următoarea zi avem activitate fizică mai multă, alergăm sau ne ascundem prin casă etc. Putem să avem și seri tematice: o seară în care gătim în famile, alta de film, de jocuri, de povești, de comunicat cu rudele pe internet etc. Casa/spațiul de locuit poate fi împărțit în zone. Copiii mici trăiesc în imaginație și atunci, anumite părți ale casei pot simboliza alte zone/spații: grădiniță/școală, parc, magazin etc. Lucrul acesta poate suplini la un anumit nivel nevoia de a ieși afară”, sugerează psihologul.

Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Explică-i situația

Este împortant să îl ajutăm pe cel mic să înțeleagă ce se întâmplă. Explică-i de ce trebuie să stăm mai mult în casă, pe înțelesul lui, folosind povești sau alte ilustrații adecvate. Dacă are o justificare, va colabora mai ușor și va accepta situația. ”Este esențial să fim alături de copii și să îi susținem emoțional. Trebuie liniștiți dacă au crize puternice. În rest, îi vei susține facă față trăirilor de frustrare cu care se confruntă. Îi poți lăsa să-și trăiască dezamăgirea, neputința, tristețea sau furia. Este o situație aparte și astfel de emoții sunt normale. Micuții nu trebuiesc feriți de ele, ci ajutați să treacă prin ele, să învețe să le gestioneze și să le facă față”, observă specialistul.

Citește și: Idei de activități pentru copiii aflați în izolare. Cum faci ca perioada de stat acasă să fie cât mai plăcută

Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Fără așteptări uriașe

Paul Dîrmon, Psiholog la Asociatia Tzuby's Kids, Email: paul@tzb.ro

Paul Dîrmon, Psiholog la Asociatia Tzuby’s Kids, Email: [email protected]

Nu este cazul să îi solicităm pe cei mici cu prea multe activități. Pauzele scurte şi dese sunt utile. Acordă atenţie nevoilor de bază, precum cea de a bea lichide și de a se hrăni. Dă-i copilului o gustare între mese pentru a te asigura ca are nutrienții necesari și e hidratat corespunzător, mai ales după un efort fizic. Altfel, va exista un stres fizic care l-ar putea agita suplimentar. Este important și să ai grijă de nevoile emoționale ale celui mic, atunci când pot apărea temeri sau frustrări. În plus, ar fi bine să ai tu însăți o stare emoțională bună și o atitudine pozitivă.

Nu înseamnă că te vei comporta perfect, că nu vei greși sau că nu-ți vei pierde răbdarea uneori. Asta se va întâmpla. Este în regulă. Este normal. Nimeni nu e perfect. Ne revenim, ne ridicăm, ne cerem scuze copiilor sau partenerului, dacă este cazul și mergem mai departe. Ai și tu nevoie de adaptare la noua situație. Găsește-ți timp și pentru relaxare și activități plăcute. Este o perioadă foarte solicitantă și trebuie să te reîncarci și tu energetic și emoțional, pentru a avea grijă de cei dragi.”

Citește și:

Ce faci când carantina îți strică planurile de vacanță. Moduri în care să te bucuri de concediu chiar și așa

Sursa foto: 123rf.com