Generația Internet e supra conectată online. În ziua de azi, aproape orice tânăr s-a născut și a crescut cu laptopul în brațe. Adoarme cu smartphone-ul lângă el. Iese foarte rar în natură. Iar acest stil de viață este cauza principală pentru stările de depresie și nefericire.

Citește și: Cum protejezi adolescentul de mesajele sexuale de pe internet

Generația Internet, ruptă de realitate

Potrivit psihologului Lenke Iuhoș, mulți părinți dau vina în mod eronat pe dezvoltarea tehnologiei pentru situația actuală. Ei nu conștientizează modul defectuos prin care s-a creat ruptura totală între viața reală și viața virtuală.

“Majoritatea părinților le oferă copiilor lor laptopuri, tablete, telefoane inteligente etc., pentru a-i ține ocupați, cuminți, sperând că doar prin această metodă ei se pot ocupa de treburile cotidiene. Din nefericire însă, acest mod de relaționare este unul deficitar, riscând să acutizeze și mai tare ruptura emoțională între părinți și copii, cei din urmă găsindu-și până la urmă refugiul în lumea virtuală.

Și mai îngrijorător este faptul că micuții au ajuns nici măcar să nu se mai bucure când primesc un gadget de ultimă generație, așa cum o făcea generația anterioară când primea o gumă Turbo, spre exemplu, ci adoptă o atitudine de genul da, mi se cuvine. Tehnologia a ajuns să fie folosită de copii nu ca un mod de divertisment, ci ca o încercare disperată de a le umple nefericirea”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: Timpul liber al copilului. Alternative la internet

Cum le putem reda copilăria micuților noștri?

Psihologul consideră că strategia cea mai puțin eficientă, pe care o poate adopta un părinte, este de a-l îndepărta brusc de tehnologie. Acest lucru va aduce și mai multă confuzie în viața lor. Copiii, mai ales cei din Generația Internet, au nevoie de un calendar de activități. Astfel, își pot descoperi hobby-urile și noi metode de divertisment decât cele oferite de telefonul mobil.

“Copiilor din ziua de azi nu li s-a oferit ocazia să observe noi metode de a se bucura de viață, noi mijloace prin care să-și construiască o relație sănătoasă și echilibrată între viața virtuală și cea reală. Copiii nu au capacitatea de a lua singuri decizii benefice pentru dezvoltarea lor emoțională, de aceea au nevoie de părinți în acest sens.

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roÎl poate aduce mai des în parc, la locul de joacă, mai des la iarbă verde, într-o expediție pe munte, îl poate înscrie într-un club sportiv (karate, fotbal, înot, gimnastică etc.). El nu trebuie îndepărtat abrupt de stilul său de viață, ci trebuie să i se arate o alternativă de a-și trăi viața, astfel încât el să ia o decizie în cunoștință de cauză”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Sursa foto: 123rf.com