Multă lume crede că gelatina este un produs vegetal sau un produs artificial. În realitate, gelatina este o proteină extrasă din oasele, pielea și tendoanele animalelor sacrificate și este derivată din colagen. Este un produs alb, fără gust și fără miros, care se folosește drept agent de îngroșare pentru tot felul de produse alimentare precum bomboanele, jeleurile, iaurturile, dar și în industria cosmetică pentru rujuri, creme sau măști de față.

Gelatina. Diverse utilizări pentru frumusețe și sănătate

Gelatina alimentară are formă de granule sau foițe albe, care se dizolvă în apă călduță și pot fi amestecate cu diverse siropuri și ingrediente lichide, dacă vrei să pregătești dulciuri de casă mai fine. Dar gelatina poate fi folosită și pentru unghii, pentru păr, pentru piele sau pentru articulații.

Mască pentru păr din gelatină

Combină o lingură de fulgi de gelatină, cu o cană de apă și o lingură de oțet alb. Vei obține o cremă de consistența unui gel pe care trebuie să o masezi de-a lungul firelor de păr. Las-o să acționeze cel puțin 5 minute și clătește-te bine cu apă călduță. Părul tău va fi mai suplu, mai mătăsos și mai strălucitor.

Tratament pentru frumusețea unghiilor

Umple un bol cu apă fierbinte și toarnă treptat jumătate din conținutul unui pliculeț de gelatină. Amestecă folosind o linguriță de lemn sau un bețișor din plastic. Ține degetele în acest amestec timp de 10 minute, apoi clătește-te cu apă rece. Pune gelatina la frigider și repetă din două în două zile acest tratament pentru unghii. După 10 zile, vei observa că unghiile tale sunt mai albe și mai rezistente.

Gel exfoliant pentru ten

Pune într-un bol o lingură mare de mălai fin, cu vârf, și adaugă o lingură rasă de gelatină. Toarnă puțină apă caldă, atât căt să obții o pastă de consistența pastei de dinți. Masează tenul cu acest amestec timp de câteva minute. Firele de mălai vor curăța blând grăsimea și punctele negre, iar gelatina va face tenul mai fin și mai catifelat.

Mască de ten cu pori înfundați

Pune o lingură de fulgi de gelatină într-un bol de sticlă și toarnă o lingură sau două de lapte. Încălzește amestecul doar 10 secunde la microunde și aplică pasta pe care o obții pe față, în zonele cu pori dilatați sau cu puncte negre. Folosește o pensulă de machiaj să o aplici într-un strat uniform. După câteva minute se întărește și o poți îndepărta ușor.

Gelatină pentru părul subțire

Toarnă un sfert din sticla ta de șampon într-un alt recipient și adaugă o linguriță sau două de fulgi de gelatină. Folosește acest șampon cu gelatină când te speli pe cap și clătește-te apoi cu apă ușor călduță. Vei vedea că gelatina va da volum părului și te va ajuta să îl coafezi mai ușor. 

Alternative la gelatină

Există și alte soluții cu care poți înlocui gelatina, extrase din surse vegetale. Poți folosi agar-agar care se extrage din alge roșii, pectină, care este o fibră gelatinoasă extrasă din legume și fructe sau caragenan, un agent de gelifiere și îngroșare extras tot din alge. Dacă agar-agar sau pectina nu prezintă mari probleme pentru sănătate, caragenanul, deși este și el extras din algele comestibile, are efect inflamator și produce afecțiuni gastrice, ulcer sau chiar cancer de stomac. 

Există și gelatina vegetală. Află ce beneficii are

Agar-agar se găsește sub formă de pudră sau fulgi în magazinele naturiste. Aceștia sunt albi și ușor transparenți și se topesc doar în apă sau sucuri fierbinți. Îndulcite, colorate și aromate cu produse naturale, preparatele cu agar-agar se pot transforma în dulciuri sănătoase, pe care le pot consuma și adulții, și copiii deopotrivă. Agar-agar conține fier și potasiu, este bogat în fibre și ajută digestia.

Dulciurile din gelatină vegetală pot preveni și combate constipația și sunt recomandate pentru un consum moderat pentru efectul lor laxativ.

Agar-agar absoarbe mai multă umezeală decât gelatina de origine animală, astfel că o linguriță de agar-agar este echivalentul a 6 lingurițe de gelatină obișnuită.