Raportul cercetătorilor spanioli este un prim semnal de alarmă, bine documentat, care ne arată cât de periculoase sunt gazele din bucătărie și banalele noastre aragazuri. Studiul, intitulat „Evaluarea impactului asupra sănătății și a costurilor asociate cu expunerea la dioxidul de azot din interior legată de gătitul pe gaz în Uniunea Europeană și Regatul Unit”, a fost realizat de Universitatea Jaume I din Spania și publicat pe data de 28 octombrie 2024.

Prin acest studiu, cercetătorii spanioli atrag atenția că suntem expuși dioxidului de carbon nu doar pe străzile marilor orașe, unde poluează masiv motoarele mașinilor și diverse unități industriale, ci și în propria bucătărie. Pentru a ne da seama cât de gravă este situația, autorii studiului spun că gazele din bucătărie omoară anual de două ori mai mulți europeni, decât accidentele rutiere.

Ce este dioxidul de azot și cât este de periculos

Gazele din bucătărie, de la aragaz sau de la cuptor, emană în casele noastre poluanți deosebit de toxici care ne afectează sănătatea în timp. Acești poluanți ne pot scurta durata de viață în medie cu doi ani. În pofida pericolului, efectele gazelor din bucătărie nu au fost analizate temeinic până în prezent. În schimb, știm cât de periculos este dioxidul de azot, deoarece este unul dintre cele mai nocive gaze eliberate prin arderea gazelor, de motoarele mașinilor și activitățile industriale.

Dioxidul de azot sau NO2 este un gaz maro-roșcat care este emis de toate motoarele cu ardere. Există doi compuși principali pe bază de azot care sunt emiși de motoarele cu ardere: NO2 și oxid nitric (NO). În mod colectiv, acești doi poluanți sunt denumiți NOx sau oxizi de azot.

În punctul de emisie (adică țeava de evacuare), proporția de oxizi de azot este de aproximativ 90% oxid nitric și 10% dioxid de azot. După câteva ore în atmosferă și în prezența compușilor organici volatili (COV) oxidul nitric este transformat în dioxid de azot. 

Dioxidul de azot reacționează în continuare cu alte substanțe din aer pentru a forma acid azotic, particule și substanțe numite PAN (nitrați de peroxiacil). De asemenea, cu lumina soarelui, dioxidul de azot se poate converti înapoi în oxid nitric și poate produce ozon (O3) ca poluant secundar.

Expunerea pe termen scurt și lung la dioxidul de azot a fost asociată cu un risc crescut de probleme respiratorii. Persoanele cu astm bronșic, copiii mici și adulții în vârstă au o sensibilitate crescută la efectele acestuia. Acizii azotici provoacă ploile acide, poluează masiv și aerul, și solul, și apa freatică, având un impact negativ masiv asupra sănătății noastre și asupra duratei de viață.

Cele mai mari emisii de dioxid de azot provin de la motoarele cu ardere, din activitatea industrială, dar într-o măsură destul de mare ele provin și de la banalul nostru aragaz din bucătărie.

Riscul de boli pulmonare și deces este ridicat

În pofida riscurilor foarte mari la care ne expunem zi de zi folosind gazele din bucătărie sau pe stradă, inhalând acizi toxici emanați de gaze, autoritățile nu iau măsuri drastice.

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât credeam”, a declarat Juana María Delgado-Saborit, de la laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Potrivit studiului, 36.031 de decese premature în fiecare an sunt atribuite plitelor pe gaz din UE.

Cercetătorii au atribuit, de asemenea, alte 3.928 de decese în Marea Britanie poluanților emiși de aragazuri și sobele cu gaz.

Estimările sunt totuși minore, deoarece a fost luat în calcul doar efectul dioxidului de azot, fără să fie cuprinse în acest studiu efectele expunerii la gaze precum benzenul și monoxidul de carbon, la fel de periculoase și nocive.

„În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu dioxid de azot este mult mai mare în bucătăriile care folosesc gaze decât plite electrice, dar abia acum putem estima numărul de decese provocate de aceste gaze toxice „, a explicat Delgado-Saborit.

Plitele și sobele cu gaz sunt utilizate pe scară largă în UE, una din trei gospodării gătind cu gaz. În țări precum Italia, Olanda, Ungaria și România, procentul de utilizare este de peste 60%. În Marea Britanie, cel puțin 54% din gospodării gătesc cu plite pe gaz.

Un studiu similar realizat în luna mai 2024 în SUA a constatat că plitele cu gaz provoacă până la 19.000 de decese pe an.

Cum ne putem proteja de gazele din bucătărie

Folosirea gazelor pentru a găti este la fel ca fumatul: oamenii nu sunt conștienți de efectele lor în timp. La fel ca țigările, gazele de la aragaz par să fie insignifiante, dar eliberează în casă compuși toxici pe care îi respirăm zi de zi și care persistă în atmosferă perioade îndelungate.

O soluție pentru a ne proteja cât mai bine este să gătim întotdeaua cu geamurile larg deschise și să folosim ventilatoare sau hote pentru evacuarea mai rapidă a gazelor arse. Pe termen lung, însă, mult mai indicate sunt plitele electrice precum plitele cu inducție, care nu eliberează în atmosferă gaze nocive.  

foto: Gary Barnes: https://www.pexels.com