Mulți cultivatori de flori din țară oferă spre vânzare gazania. Este o floare care a pătruns de curând în România, dar a cucerit imediat admirația iubitorilor de flori pentru culorile ei vii și frumusețea ei elegantă.

Gazania este originară din Africă și este înrudită cu margaretele. Rezistă foarte bine în soare și în pământul secetos, atâta vreme cât este bine afânat și primește apă în cantități moderate.

Frunzele sunt verzi-argintii, iar florile pot fi monocolore, galbene, portocalii, roșii, albe sau mov, dar și bicolore, cu dungi roz sau albe.

Cum trebuie îngrijită gazania

Această floare trebuie plantată în plin soare. Nu tolerează umbra, decât parțial, și este posibil să nu se dezvolte și să nu facă boboci de flori dacă nu are soare toată ziua.

Pământul trebuie să fie bine săpat și afânat, pentru a permite rădăcinilor să fie mereu bine aerisite.

Se udă moderat, seara târziu, după apusul soarelui, astfel încât dimineața să fie pământul răcorit și să se deschidă corolele florilor.

Unele soiuri au un parfum discret, dar în general este o floare care excelează prin culori, și nu prin parfum.

Câteva secrete pe care trebuie să le cunoști

Florile bicolore de gazania se deschid doar la soare!

Florile bicolore de gazania se deschid doar la soare!

Florile de gazania se deschid numai la soare. Seara corolele se închid, iar planta nu mai are un aspect prea plăcut, dar dimineața te vei bucura din nou de frumusețea ei.

De asemenea, florile se închid și când simt că se apropie ploaia, fiind un bun barometru în grădină.

Din când, e bine să sapi ușor pământul din jurul rădăcinilor, ca să previi mucegaiul.

Umiditatea distruge repede rădăcinile, astfel că trebuie udată moderat.

Taie florile uscate pentru a stimula apariția de noi boboci.

Toamna, spre sfârșitul lunii octombrie, poți muta gazania din grădină într-un ghiveci încăpător să o protejezi peste iarnă, când planta ar muri.

O poți transplanta în grădină primăvara viitoare și va crește mai mare. O plantă bine dezvoltată va înflori din iunie până în octombrie și poate avea până la 10 – 15 flori pe săptămână.

Descoperă aici și alte flori rezistente la secetă!

sursa foto: 123rf.com