În timpul caniculei din iulie şi august, planta face mai puţine flori sau chiar refuză să mai înflorească. Ea se simte excelent la o temperatură de maximum 24 de grade Celsius, de aceea este bine să o ţii departe de soare, la o fereastră orientată spre vest sau nord. Nu îi place nici căldura, nici umiditatea, iar specialiştii ne recomandă să udăm pământul doar după ce s-a uscat bine. Este bine să tratezi planta cu o soluţie hrănitoare, odată la două săptămâni, în cursul verii, chiar dacă nu înfloreşte. Toamna te va răsplăti cu cerceluşi bogaţi, plini de culoare, care atârnă delicat de ramurile tinere.

Speciile de cerceluș cu flori portocalii sau roşii sunt mai rezistente la căldură decât cele cu flori albe sau albastre.

5099403371_9485a6fae8_b

Photo credit: blumenbiene / Foter / CC BY

Lujerii de fuchsia se tund scurt primăvara

Primăvara şi vara, rupe vârful ramurilor tinere care deja au avut flori, pentru a ramifica planta. Cu cât este mai bogată în ramuri, cu atât va fi mai bogată şi în buchete de flori. Nu tăia tulpinele fragede cu foarfeca sau cuţitul. Este bine să le rupi cu mâna, la 2 cm de locul în care vrei să apară noile ramuri. Fiecare tulpină poate fi scurtată de două sau chiar trei ori în perioada caldă. Nu arunca vârfurile rupte de tulpini. Le poţi pune într-un ghiveci cu turbă să prindă rădăcini. Butaşii trebuie să aibă câte două sau trei perechi de frunze.

Dacă muţi ghiveciul prea des, bobocii se ofilesc şi cad înainte să se deschidă.

Nu are nevoie de îngrijiri speciale

Cerceluşul este o plantă uşor de crescut în balcoanele umbrite şi mai ales în zonele montane. În februarie este bine să o muţi în alt ghiveci, puţin mai mare, într-un pământ cu Ph neutru, bogat în humus. Iarna, când îţi pierde frunzele, este bine să păstrezi în camere răcoroase, cu temperaturi de 6 până la 10 grade Celsius. Până primăvara, când apar muguri noi de frunze, ud-o numai o dată pe săptămână.

sursa foto: Foter.com