Cuprins
Fructele de zmeură trebuie consumate cât mai repede după recoltare, deoarece au pulpa foarte moale, delicată și bogată în suc. Ele se strivesc ușor și trebuie depozitate în caserole de mici dimensiuni la frigider, dar este bine să le consumi chiar în ziua în care au fost culese, cel mult a doua zi.
Pe cât de parfumate și gustoase sunt fructele de zmeură, pe atât sunt de sănătoase. Ele conțin substanțe benefice care ajută la prevenirea unor boli tot mai răspândite în societatea modernă, de la obezitate la cancer.
Zmeura, cunoscută de peste 4.000 de ani
Zmeurul este un arbust stufos, peren, care se usucă aproape complet toamna și regenerează primăvara, când face lăstari noi. Tufele de zmeură cresc spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Este iubitor de răcoare și umiditate, dar este cultivat și la câmpie, chiar și în zonele mai secetoase. Poate fi întâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.
Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie și face fructe în lunile iunie – iulie. Pe crengile lui tinere se găsesc în același timp flori și fructe coapte, care trebuie culese imediat ce se coc, deoarece sunt perisabile.
Se pare că zmeura a fost descoperită în estul Asiei, iar de acolo s-a răspândit în întreaga lume. Azi se cultivă 10 soiuri de zmeură, unele cu boaba roșie, altele roz, galbene sau albe. Cele mai cunoscute la noi sunt fructele de zmeură roșie, culese din flora spontană sau cultivate în grădini.
De la zmeură se consumă fructele, dar se folosesc și frunzele în scopuri terapeutice. Din semințele de zmeură se obține un ulei benefic, care protejează pielea de razele ultraviolete, iar din fructe se extrage xilitolul, un îndulcitor folosit pentru protecția smalțului dinților.
Protecție împotriva cancerului
Una dintre cele mai importante calități pe care le are zmeura este capacitatea ei de a preveni apariția unor forme de cancer grave. Fructele de zmeură sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamina C, acid elagic, quercitină și acid galic.
Acești compuși ajută organismul să se apere împotriva cancerului și este recomandat să consumăm zilnic zmeură proaspătă în sezonul ei de coacere. Nici zmeura congelată nu se lasă mai prejos. Chiar dacă este ținută la congelator își păstrează toate calitățile nutritive și sănătoase. Important este să nu adăugăm zahăr atunci când o consumăm!
Ajută în curele de slăbire
Fructele de zmeură sunt dulci și aromate, dar în realitate ele conțin puține zaharuri. Zmeura este recomandată inclusiv persoanelor care au probleme cu glicemia și care nu ar trebui să consume alte fructe de vară foarte dulci precum pepenii, cireșele sau piersicile.
Zmeura ajută în curele de slăbire. Ea conține fibre, săruri de mangan și magneziu care ajută în procesul metabolic și accelerează arderea grăsimilor.
Dacă vrei să ții diete vara, când este cel mai ușor și mai puțin costisitor, consumă zmeură între mese, deoarece îți va satisface pofta de dulce și vei renunța la alte alimente dulci.
Previne inflamațiile și infecțiile
Datorită polifenonilor, antioxidanților și a concentrației mari de vitamina C, fructele de zmeură sunt excelente pentru a combate procesele inflamatorii din organism. Puține femei știu că zmeura este de mare ajutor dacă suferă de infecții urinare. Aceasta conține acizi care combat infecția și previn înmulțirea bacteriilor din tractul urinar, astfel că boala se vindecă mai repede. Pe lângă merișoare și afine, care sunt recunoscute drept adevărate tratamente împotriva infecțiilor urinare, și zmeura are același efect benefic.
De asemenea, consumul de zmeură ajută și la vindecarea mult mai rapidă a infecțiilor respiratorii, de la inflamațiile din gât, la infecții ale traheei și plămânilor. Pentru aceste afecțiuni este bine să consumi sirop de zmeură natural, îndulcit cu miere sau cu înlocuitori mai sănătoși ai zahărului.
Fructele de zmeură, alte beneficii pentru sănătate
- Ajută și susțin sistemul imunitar
- Mențin sănătatea cardiovasculară
- Susțin fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților
- Ameliorează durerile de articulații și mușchi
- Reglează tensiunea arterială
- Ajută pacienții care suferă de diabet
- Protejează sănătatea inimii.
Frunzele de zmeură
Frunzele și mugurii foarte tineri de la vârful lăstarilor de zmeură se folosesc pentru ceaiuri și au un rol benefic deosebit. Ceaiul din frunze de zmeură are proprietăți antiinflamatoare, reglează activitatea hormonală și conferă un tonus mai bun. El este recomandat femeilor care pierd foarte mult sânge la menstruație și este demonstrat că ajută la reglarea ciclului menstrual.
De asemenea, ceaiul din frunze de zmeură ajută la reglarea digestiei și are efect antioxidant, reglând procesele antiinflamatoare din organism.