Fructul kaki are culori apetisante, roșu sau portocaliu, pulpă fermă, formă rotundă și este foarte asemănător cu roșiile. Spre deosebire, însă, de roșii, kaki este mai puțin zemos și are foarte puține semințe. În țările de origine, acest fruct este deosebit de apreciat pentru vitaminele și antioxidanții pe care îi conține și pentru gustul lui deosebit.
De unde vine fructul kaki
Kaki provine din China de unde s-a răspândit în Japonia, în diverse state asiatice, dar și în America, în mod special în California. Pomul kaki preferă iernile blânde, deoarece fructele lui se usucă la temperaturi prea scăzute. El poate fi cultivat în zonele cu o climă mai caldă, iar cultivatorii de azi cunosc aproape 2000 de soiuri de kaki.
Kaki este supranumit fructul zeilor în Japonia, unde este foarte apreciat pentru aroma lui deosebită și unde a devenit un adevărat simbol. În noaptea de Revelion, japonezii trebuie să consume neapărat kaki pentru a fi sănătoși și plini de energie.
Cum arată și ce gust are kaki
Fructul kaki are o formă rotundă și dimensiuni cuprinse între boaba de strugure și o roșie mare, în funcție de soi. Unele fructe sunt portocalii – gălbui, altele sunt roșiatice și pot fi confundate ușor cu roșiile de la noi, dacă nu ar avea cele patru sepale prinse de codiță.
În ceea ce privește gustul, unele fructe sunt mai acrișoare și astringente, dar altele au un gust divin când sunt bine coapte: sunt moi, savuroase și au o aromă combinată între piersici și pepene galben.
Ce beneficii are kaki pentru sănătate
Culoarea lui portocalie indică un procent ridicat de vitamine, betacaroten și antioxindanți. Un kaki de mărime medie este la fel de bogat în betacaroten ca un morcov și este mai bogat în potasiu decât o banană.
Fructul kaki conține vitaminele A, C, B6, K, B3, B2 și B1. Din cantitatea recomadată pe zi, 100 de grame de fruct kaki conțin 33% vitamina A, 13% vitamina C, 5% vitamina B6 și 18% magneziu.
Studiile au arătat că 100 g de fruct kaki conțin de două ori mai multe fibre decât 100 g de măr, adică 80% din cantitatea recomandată zilnic. În plus față de acesta, are mai mulți compuși fenolici care previn bolile cardiace și deteriorarea țesuturilor.
Fructul kaki:
– îmbunătățește vederea,
– stimulează imunitatea organismului
– previne apariția cancerului
– previne îmbătrânirea prematură
– ajută la slăbit
– previne bolile cardiovasculare