Cine își face stocuri de fructe și legume la congelator pentru iarnă, știe deja cât de avantajoase sunt. Iarna îți prinde bine să dezgheți câte o cutiuță de cireșe și să le amesteci cu iaurt sau să le folosești la o prăjitură.
Nu ocoli nici raioanele de fructe și legume congelate din magazine. Acestea sunt înghețate imediat după recoltare, când sunt bine coapte, și își păstrează astfel toate calitățile nutritive, precum și cea mai mare parte din vitamine. Spre exemplu, știai că vitamina C din coaja fructelor scade în 24 de ore cu 40%, dacă sunt ținute la soare? Dar, dacă sunt congelate imediat, vitamina C se păstrează cel mai bine.
Legumele congelate sunt procesate sau nu?
Unele da, altele nu! În general, legumele se spală cu jeturi de apă rece, se decojesc sau se feliază industrial și sunt înghețate rapid, astfel încât nu au timp să piardă nici sucul propriu, nici vitaminele și acizii benefici.
Unele dintre ele, în general legumele cu o consistență mai tare, sunt fierte la abur ”pe jumătate”, doar atât cât să se gătească rapid atunci când le pregătești acasă. În această categorie intră țelina, mazărea, fasolea verde sau morcovii.
Dar cele mai multe legume sunt doar spălate, uscate și congelate rapid, fără adaosuri de chimicale, fără conservanți sau coloranți. Ele sunt, astfel, sigure pentru consum la fel ca legumele proaspete pe care le cumperi tu din piață.
Legume la congelator pe care le poți face acasă
Poți congela și tu în punguțe de mici dimensiuni poriții potrivite de legume care au o textură mai tare sau coaja tare. Iată o listă cu cele mai folosite legume în bucătărie pe care le poți păstra la rece peste iarnă.
- ardei gras/gogoșari
- țelină
- morcovi
- păstârnac
- rădăcină de pătrunjel
- mazăre
- fasole verde
- gulii
- sfeclă
- verdețuri aromatice
- codițe de ceapă verde
- spanac
Fructele de vară țin mai bine la congelator
Toate fructele delicate de vară precum zmeura, murele, fructele de pădure, căpșunele se pot cumpăra oricând din supermarket, de la raionul de alimente congelate. Chiar dacă, după dezghețare, ele nu mai au gustul și textura unor fructe crude, pot fi folosite într-o mulțime de preparate delicioase sau combinate cu iaurt și smoothie.
Fructele de vară se păstrează mai bine la congelator și sunt mai sănătoase astfel, decât transformate în compoturi și gemuri pline de zahăr.
Fructele cu pulpa delicată se congelează în straturi, cu hârtie cerată între ele, să nu se lipească în bulgări greu de desprins din cutii. Astfel, pot fi păstrate câteva luni sau chiar doi ani, fără să își piardă calitățile nutritive.
Fructe de toamnă care pot fi congelate
Așa cum pui legume la congelator, poți pune și câteva fructe de toamnă din care vei face mai târziu tarte și plăcinte sau pateuri dulci.
- mere
- pere
- struguri de masă (cu coaja tare)
- gutui
- boabe de rodii
- smochine
- prune
- cubulețe de dovleac bine copt