Depozitarea fructelor și legumelor este foarte importantă pentru prospețimea și longevitatea acestora. Dacă vrei să te bucuri de gustul savuros al alimentelor pentru cât mai mult timp, iată cum trebuie să le depozitezi corect. Fructe și legume pe care nu trebuie să le depozitezi împreună.

Cum depozitezi corect fructele și legumele

Fructele și legumele trebuie introduse în dieta zilnică datorită beneficiilor pe care acestea le oferă organismului. Însă, calitatea acestora depinde de modul în care au fost depozitate și păstrate. Fructele și legumele își pot pierde proprietățile nutritive dacă nu sunt ținute în condiții optime, iar asta presupune și alăturarea lor cu alte alimente.

Trebuie știut faptul că, anumite fructe, atunci când sunt depozitate, emană etilenă, hormonul vegetal care provoacă o coacere prematură pentru alte alimente sau fructe sensibile și tocmai din acest motiv trebuie evitată alăturarea anumitor categorii de fructe și legume.

Fructele care emană hormonul vegetal, etilenă, sunt fructe precum: avocado, banane, piersici sau mere, în timp ce legumele ori fructele sensibile care se pot coace prematur din cauza acestui hormon sunt: ceapa, vinetele, castraveții, lămâile, broccoli sau frunzele verzi.

Fructe și legume care nu se păstrează împreună

Nu depozita castraveții alături de alte fructe ori legume

Bananele, pepenii sau roșiile produc compuși ce accelerează alterarea calităților nutritive ale altor alimente, în special ale castraveților. De aceea, este recomandat să depozitezi castraveții separat, nu lângă alte fructe de acest gen.

Avocado nu se păstrează lângă banane

Dacă avocado este deja bine copt, la fel și bananele, atunci acestea nu trebuie depozitate împreună deoarece ambele se vor altera mai repede.

Însă, dacă îți dorești ca avocado să se coacă mai repede, atunci îl poți pune într-o pungă de hârtie și îl poți așeza lângă banane.

Nu pune la păstrat mere lângă dovleac

Chiar dacă dovleacul este un aliment care își păstrează proprietățile o perioadă îndelungată de timp, acesta nu trebuie depozitat lângă mere ori pere, deoarece pot accelera îngălbenirea și chiar putrezirea fructelor.

Nu păstra merele lângă morcovi

Merele produc etilenă, iar dacă sunt depozitate în același loc cu morcovii, pot infulența gustul acestora din urmă. Astfel, morcovii pot căpăta un gust ușor amărui și se pot altera mai repede.

Ceapa și cartofii nu se depozitează împreună

Chiar dacă la prima vedere poți crede că este în regulă să le depozitezi într-o lădițe de legume împreună, de fapt, ceapa, dacă este păstrată lângă cartofi, va absorbi din umbiditatea acestora, iar cartofii vor încolții mai repede decat este cazul, în timp ce ceapa se va altera.

Roșiile și bananele nu trebuie depozitate împreună

Și roșiile, și bananele produc etilenă, iar asta va duce la alterarea lor rapid dacă sunt păstrate împreună. Cu cât vor sta mai aproape unele de altele, cu atât vor produce mai multă etilenă. Acestea se depozitează împreună doar dacă îți dorești să se coacă mai repede.

Ierburile aromatice trebuie păstrate în apă

Ierburile aromatice precum pătrunjel, mărar, busuioc sau cimbru, se vor păstra precum florile. Cu frunze perfect uscate, cu vârfurile firelor tăiate și puse într-un pahar sau borcan cu apă. Acestea vor rezista mai mult în stare proaspătă decât dacă le-ai depozita în frigider. Este importat să le schimbi apa cu una proaspătă o dată la două zile.

Trucuri utile pentru păstrarea fructelor și legumelor mai mult timp

Nu depozita ceapa, cartofii, usturoiul sau sfecla la frigider. Acestea au o coajă densă și pot rezista mai bine la temperatura camerei, depozitate în pungi de pânză.

Șterge constant, o dată pe lună, rafturile frigiderului, pentru a preveni contaminarea alimentelor noi adăugate.

Păstrează fructele de legume în caserole de plastic care au găuri mici. Acestea ajută la eliminarea umezelii și astfel ajută fructele să rămână în stare proaspătă pentru mai mult timp.

Nu spăla alimentele înainte să le pui la frigider, pentru a preveni apariția mucegaiului. Dacă, totuși, alegi să le speli, șterge-le bine cu ajutorul unui șervețel uscat.

Frunzele verzi de salată pune-le întotdeauna departe de marginile frigiderului, pentru a evita înghețarea lor.

Ce alimente sunt neperisabile

Dacă vrei să știi ce durată de viață au alimentele pe care vrei să le cumperi, trebuie să știi că există alimente care sunt neperisabile și pe care le poți păstra o perioadă mai lungă de timp acasă, în cămară sau într-un loc special amenajat pentru depozitare.

Alimentele neperisabile nu se păstrează la frigider, decât după ce au fost desigilate, unele dintre ele.

Alimentele neperisabile au un termen de valabilitate mai mare, de regulă acestea sunt rezistente la degradare și se pot păstra între 6 luni și un an acasă, în stare bună de consum oricând. Iată ce alimente neperisabile poți păstra acasă.

Fasolea la conservă ori deshidratată. Aceasta este bogată în nutrienți și poate fi depozitată acasă chiar și până la 2 ani. Fasolea uscată se poate păstra mulți ani, dacă este păstrată corect, ținută în condiții optime.

Unt de arahide. Acesta se poate păstra până la 9 luni, dacă are în compoziție conservanți de păstrare, și până la 3 luni dacă nu conține conservanți.

Fructele și legumele deshidratate. Acestea pot rezista timp de câteva luni dacă sunt depozitate corect, în pungi de hârtie și într-un loc întunecat, fără umiditate.

Nuci și semințe. Alimente neperisabile care pot fi păstrate luni de zile acasă, fără să își altereze gustul. Trebuie depozitate doar în pungi separate și într-un loc răcoros, întunecat.

Cerealele integrale. Orezul, grâul sau orzul sunt alimente neperisabile ce pot fi păstrate în cămară și un an de zile. La fel și pastele se păstrează o perioadă lungă de timp acasă, dacă sunt depozitate într-un recipient bine sigilat.

Batoane proteice. Acestea au termen de valabilitate de cel puțin un an și se păstrează în siguranță în cămară.

Alimente despre care se spune că nu expiră

Sarea naturală, colectată din urmele de minerale lăsate de evaporarea lacurilor și oceanelor, se spune că nu are termen de valabilitate, deoarece nu expiră niciodată. Ea poate fi folosită 20-30 de ani.

Nici orezul alb, vidat, nu are termen de expirare. Acesta poate avea o durată de viață de până la 30 de ani. Trebuie doar depozitate corect, într-un recipient intact, sigilat, unde să nu intre oxigen, iar temperatura să fie sub 5 grade Celsius.

Fasolea și lintea uscată au durată de valabilitate de până la 30 de ani.

Alcoolul precum vodca sau whisky-ul, dacă este depozitat corect, fără lumină directă sau căldură, într-un loc răcoros, și sigiliat, poate avea termen de valabilitate de zeci de ani.

Cafeaua instant poate avea termen de valabilitate de până la 20 de ani.

Condimentele uscate pot rezista și ele ani întregi dacă sunt depozitate într-un loc răcoros, fără bătaia directă a razelor soarelui și fără umezeală.

Sursă info: 123rf.com

Citește și: Unde trebuie să așezi patul în dormitor. Sfaturi Feng Shui în dormitor pentru a atrage energie pozitivă și fericire