Tot mai mulți oameni, preocupați de silueta lor și de pericolul ascuns în colesterol, folosesc friteuzele cu aer cald. Alimentele se pregătesc mult mai repede, cantitatea de ulei este foarte mică, ba chiar inexistentă în unele rețete, iar cele mai multe preparate pot fi suficient de crocante pentru gustul tău. Dar principalul avantaj al acestui aparat modern din bucătărie este că poate prepara alimente simple și dietetice, cu o cantitate foarte mică de ulei.

Friteuza cu aer cald este o opțiune bună când vrei să gătești fără grăsime și când pregătești doar o porție sau două. Nu este un aparat recomandat pentru familiile numeroase. Pe de altă parte, este o mașină de gătit rapidă, iar în comerț găsești tot felul de preparate simple, congelate, care pot fi puse la friteuză, astfel încât în 15 sau 20 de minute masa să fie gata.

Poți face cartofi prăjiți, crochete de carne, pește și legume pane, ciuperci, ompletă, mici sandviciuri calde sau garnituri pe bază de legume. Iată și câteva sfaturi și trucuri simple care te vor ajuta să folosești friteuza cu aer cald mult mai bine.

Preîncălzește friteuza când pregătești carne

Preparatele din carne se coc mai greu și este bine să preîncălzești friteuza timp de 10 minute înainte să pui în ea carnea. Poți face șnițele subțiri și crocante, crochete, felii subțiri de hamburgeri sau chifteluțe de mici dimensiuni. Nu pune niciodată bucăți groase de carne și nici carne cu os. Se vor găti foarte greu și nu vor fi bine pătrunse la mijloc, decât dacă ai o friteuză specială, cu o capacitate mare.

Întoarce alimentele la jumătatea timpului

Chiar dacă totul se coace prin curenții de aer fierbinte care învăluie alimentele, la jumătatea timpului este bine să întorci șnițelele sau cartofii prăjiți. Doar fileurile de pește pot fi gătite fără să fie întoarse, pentru că sunt subțiri și se gătesc rapid.

Nu pune alimente pline de apă în friteuzele cu aer cald

Tamponează peștele sau legumele după ce le speli, să nu fie pline de apă când le pui în friteuză. Este bine să fie scurse de apă și presărate cu diverse condimente, după placul tău. Ideal ar fi ca alimentele coapte să fie și puțin crocante, deci nu trebuie să fie prea umede.

Adaugă ulei în cantitate foarte mică

Orice gătești la friteuzele cu aer cald va fi mai gustos, dacă adaugi o lingură sau două de ulei. Cartofii, morcovii și carnea au nevoie de 2 linguri de ulei, dar legumele și peștele pot fi coapte doar cu o lingură de ulei. Friteuza cu aer cald acționează mai degrabă ca un cuptor electric, astfel că alimentele se vor prăji ușor la suprafață cu puțin ulei, vor fi mai delicioase, dar nu vor fi îmbibate în ulei ca atunci când le prăjești în cratiță.