Folosești bicarbonatul de sodiu la prăjituri, dar este bun și la curățenie. Îndepărtează petele, albește și, mai ales, elimină mirosurile grele de ceapă sau de pește. Fă o pastă moale din bicarbonat de sodiu, apă și câteva picături de ulei esențial de flori și curăță cu ea toate obiectele sanitare din baie și din bucătărie. Cuptorul aragazului sau cuptorul cu microunde, pline de pete de grăsime, pot fi curățate cu o soluție din apă, detergent de vase și praf de copt. Amestecă mai întâi detergentul și praful de copt, pentru a obține o pasta groasă și adaugă apă doar atât cât este necesar să poți întinde pasta cu un burete în interiorul cuptorului. Lasă soluția să acționeze 20 de minute și freacă ușor cu un burete aspru și apă caldă. Vei vedea cât de repede se vor curățat toate petele!

Curățenie lună chiar dacă ai pete dificile

Dacă vrei să salvezi mobila mai veche, uzată sau zgâriată, folosește ceară de albine sau ulei de măsline. Mesele și orice mobilă din lemn lăcuit își vor recăpăta luciul cu aceste două soluții naturale. Amidonul de porumb te salvează dacă ai pătat covoarele, perdelele sau orice altă țesătură din casă. Presară amidon de porumb pe pată, apoi toarnă apă gazoasă și freacă pata cu o cârpă moale. Până și balsamul de rufe poate fi înlocuit cu banalul oțet, care face rufele mai moi și mai pufoase și înlătură mirosurile neplăcute de țigări sau de transpirație. Aproape toate substanțele de curățat și dezinfectat pot fi înlocuite cu oțet, bicarbonat de sodiu și suc de lămâie, oricât de mari ar fi petele din casă…

 Cinci soluții inedite

  1. Lămâia, datorită sucului ei acid, poate curăța depunerile de calcar de pe robinetele cromate și chiuvetele din inox, fără să atace suprafața lucioasă.
  2. Pasta de dinți curăță și dă strălucire bijuteriilor din argint, farurilor de la mașină, oglinzilor și tuturor obiectelor cromate. Mai poate fi folosită și pentru biberoanele bebelușilor sau să scapi de mirosurile neplăcute de pe mâini.
  3. Oțetul alb scoate petele de fructe de pădure, dacă este combinat în mod egal cu detergent lichid de vase. Lasă soluția să acționeze timp de un sfert de oră și clătește cu apă călduță.
  4. Apa oxigenată poate dezinfecta frigiderul sau vesela bebelușilor și împiedică formarea de mucegai pe legumele și fructele ținute în spații închise. Pulverizează apă oxigenată pe legume și apoi spală-le cu apă rece, înainte de a le consuma.
  5. Sarea este ideală pentru perdele. Înmoaie perdelele albe în soluție din apă și sare, apoi spală-le cu detergentul tău obișnuit. Își vor recăpăta strălucirea de la început.

Photo credit: newlivinghouston / Foter / CC BY