Metodele prin care poți extrage culoarea din fructe și legume sunt foarte simple și nu necesită timp îndelungat sau efort. Le poți fierbe într-o cantitate mică de apă pentru a folosi apoi sucul sau le poți transforma într-un piure fin, pe care îl poți strecura printr-o sită deasă. Toate fructele de vară pot fi folosite pentru colorarea prăjiturilor, de la vișine la fructe de pădure, dar și fructele care conțin mult betacaroten precum portocalele. Dintre legume, sunt indicați morcovii, precum și spanacul sau sfecla roșie. Dacă nu vrei să se simtă deloc aroma de legume în dulciuri, e bine să adaugi câteva picături în plus de esență de vanilie în creme sau în blaturi.

Coloranți roșii – vișine și zmeură

Fierbe vișinele într-o cantitate mică de apă, cât să treacă ușor peste fructele din vas. Sucul va ieși concentrat și foarte colorat, astfel că îl poți folosi să dai culoare înghețatelor sau cremelor. Zmeura bine coaptă se pasează bine cu furculița și se trece printr-o sită fină pentru ceai, ca să elimini sâmburii.

Coloranți galbeni – portocale și șofran

Curăță portocalele de coajă și înlătură inclusiv coaja albă și subțire care îmbracă fiecare felie. Zdrobește pulpa și pune-o la fiert cu puțină apă și zahăr. Astfel vei obține un suc dulce și colorat pentru blaturile de tort sau pentru creme. Pudra de șofran va colora în galben pilaful, dar și cremele pentru prăjituri.

Coloranți portocalii – morcovi și portocale

Din sucul de morcovi sau de portocale, fiert până scade și își intensifică nuanța portocalie, poți obține un colorant excelent pentru glazuri și pentru blaturi. Poți adăuga câțiva stropi și în frișca naturală pe care o pui la înghețată.

Coloranți roz – căpșune, sfeclă roșie sau merișoare

Stoarce sfecla sau merișoarele la robot și pune sucul la fiert, la foc mic, să scadă puțin. Îl poți folosi pentru cremele brioșelor, pentru glazuri sau pentru un tort aniversar care trebuie să fie roz.

Coloranți mov și violet – fructe de pădure

Din fructele de pădure, pasate și trecute printr-o sită fină, vei obține diverse nuanțe de violet, mov sau lila, în funcție de cât de concentrat iese sucul.

Coloranți verzi – spanac, spirulină sau clorofilă

Poți folosi clorofilă lichidă, pe care o găsești în magazinele cu produse naturiste, sau praf de spirulină. Un colorant verde eficient este și spanacul. Trebuie să îi fierbi frunzele într-o cantitate moderată de apă și să adaugi câteva picături de lămâie după ce se răcește zeama obținută.

Coloranți maro: ciocolată, cafea, ceai negru

Fierbe pudra de ciocolată sau cafeaua în concentrația de care ai nevoie și vei obține diverse nuanțe maronii. De asemenea, ceaiul negru poate colora glazurile sau sosul fripturilor în maroniu.

sursa foto: Foter.com