Cîțu a precizat că a discutat cu reprezentanții BNR și cu sistemnul bancar despre ordonanță de urgență ce va fi adoptată mâine în acest sens, a propus varianta de amânare cu până la 9 luni, iar aceasta a fost agreată.

Ministrul de Finanțe spune însă că rămâne de văzut dacă așa va rămâne OUG ce va fi adoptată în ședința de guvern de joi.

„Soluția pe care o propune Ministerul Finanțelor, pe care am propus-o Băncii Naționale a României și sistemului bancar, este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la perioada de timp, nu știm exact cât timp o să dureze această perioada, și atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la 9 luni de zile.

Este un termen pe care l-am discutat cu BNR și cu sistemul bancar. Până la nouă luni de zile este propunerea cu care am mers eu și a fost agreată de BNR și sistemul bancar. Rămâne de văzut dacă așa va rămâne ordonanță de urgență”, a spus Cîțu într-un mesaj postat pe Facebook.

El a precizat că nu vor exista discriminări, astfel că toate persoanele care cer amânarea ratelor vor beneficia de această măsură.

„Am discutat cine să aibă acces la această amânare și propunerea din partea mea a fost să nu discriminăm, să aibă acces toți românii care cer acest lucru”, a subliniat Cîțu.

Procedura

Nu este clar, momentan, cum se va face această cerere. Ministrul de Finanțe a afirmat că o variantă ar fi ca solicitarea să aibă loc telefonic, iar apoi confirmată prin email.

„Am discutat și cu băncile cum să se facă aceste cereri. Eu mă gândesc la o variantă care să aibă două etape, una poate prin telefon, se identifică persoana prin telefon, iar apoi să fie confirmată în scris, prin email sau prin altă modalitate, să aibă și băncile scris, ceva la mână, pentru viitor, nu se știe ce se întâmplă în viitor. Vom vedea care este varianta”, a adăugat Florin Cîțu.

Reeșalonarea plăților pe o perioadă mai lungă

Ministrul de Finanțe a mai spus că a discutat cu băncile și le-a cerut ca după această perioadă de criză să nu le ceară românilor să achite ratele restante într-un timp scurt, ci să le reeșaloneze pe o perioadă mai lungă.

„Ideea principală este că nu am uitat de persoanele cu credite la bănci vor fi atât persoanele fizice, cât și juridice. A durat puțin mai mult pentru că soluția noastră nu se oprește aici, nu va fi o soluție doar pentru această perioadă și ne gândim cum să susținem și după aceste 9 luni de zile. Și aici discuția este cu băncile, să nu existe o povară imediat după această perioadă, să li se ceară să vină cu plata ratelor.

Nu, să fie reeșalonată pe o perioada mai lungă, ca această povara să fie împărțită pe termen lung. Cred că ordonanță de mâine va avea clarificări și pentru măsurile pe care deja le-am luat și va ținem la curent cu tot ce se întâmplă”, a mai afirmat Cîțu.

Veși și Avem sau nu nevoie de declarație dacă vrem să plimbam câinele sau să facem sport? Ce spune ministrul Marcel Vela

Citește și: